Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu tvrde da su razvili novu tehniku otkrivanja raka iz jedne kapi sline.
Iako se metoda još uvijek ispituje u Kini, tim koji je kreirao test nada se kako će zaživiti u Europi prije kraja desetljeća, i tvrdi kako će biti dovoljno i samo 10 minuta da se dobiju rezultati.

Ako se uspješno primjeni, ova bi nova tehnologija mogla zamijeniti testiranja krvi kao glavni način otkrivanja raka. Osim što su invazivne, takvim testiranjima obično trba i do dva tjedna da budu gotova, jer se uzorci krvi trebaju analizirati u laboratoriju. Stoga bi testiranje sline moglu uštedjeti važno vrijeme i omogućiti doktorima da otkriju i tretiraju rak ranije nego što je trenutno moguće.
Predstavljajući novu metodu na godišnjem sastanku Američke udruge za napredovanje znanosti, profesor David Wong objasnio je kako je “rano otkrivanje ključno” kada je u pitanju rak, dadajući kako “svako dodatno vrijeme koje dobijemo za otkrivanje raka” može biti od životne važnosti.

Test, koji se opisuje kao ‘tekuća biopsija’, razvijen je nakon što su znanstvenici otkrili kako se tragovi RNK iz stanica raka mogu naći u slini. RNK je molekula koja igra ključnu ulogu u prepisivanju ‘zapisa’ iz DNK. Radi se o procesu tijekom kojeg se čita naš genetski materijal kako bi se proizvodili proteini.

Samim time, provjerom RNK uzoraka moguće je reći kakvi se sve točno procesi odvijaju u stanici, uključujući i one povezane s rakom.
Novi test radi tako da traži djeliće RNK tumora u slini, i do sada je postizao “gotovo savršene” rezultate kada je testiran na pacijentima s rakom pluća.

Očekuje se kako bi testiranje sline koštalo oko 22 dolara (150 kuna), i mogao bi se obavljati u apotekama, u liječničkom uredu. Pa čak i doma. Nadalje, Wong tvrdi kako će, jednom kad metoda bude usavršena, moći detektirati razne tipove raka u jednom testu, dok trenutno različiti tipovi raka zahtijevaju i različita testiranja.
Neke vrste raka, poput raka gušterače, trenutno se ne mogu detektirati u ranom stadiju, iako se tim koji je napravio test slinom nada kako će se i to moći popraviti jednom kad se njihova metoda počne široko koristiti.