Utvrđeno je da su dvije osobe u Izraelu koje su se vratile iz stranih zemalja zaražene neidentificiranom varijantom Covida, priopćilo je ministarstvo zdravlja u srijedu ujutro.

Virus je kombinacija varijanti BA.1 (omikron) i BA.2, koja je visoko zarazna, prenio je Haaretz.

Dva pacijenta su bila pozitivna nakon što su testirani PCR-om po slijetanju na međunarodni aerodrom Ben-Gurion, a njihovi uzorci su sekvencirani u Izraelu.

Prema podacima ministarstva zdravlja, pacijenti su imali blage simptome, uključujući temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima, te im nije bila potrebna specijalizirana medicinska njega.

Izraelski liječnik Salman Zarka, rekao je za Armijski radio da su pacijenti par u 30-im godinama koji su se zarazili virusom od svog djeteta.

Rekao je da je povezivanje dvije virusne varijante uobičajena pojava. On je objasnio da se to događa kada se u istoj stanici nalaze dva virusa i da "kada se razmnožavaju, razmjenjuju genetski materijal, stvarajući novi virus".

Infekcije omikronom su prošlog tjedna opadale u korist porasta infekcija BA.2 varijantom, a dužnosnici ministarstva zdravlja zabrinuti su zbog širenja ove varijante Covida.