''Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas, bez znanja resornog ministra i 'kršeći zakon', na dnevni red sutrašnje sjednice stavio izmjenu Uredbe kojom se regulira predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama'', objavila je danas Demokratska fronta nakon što je najavljena sjednica Vlade Federacije BiH.

''Pored toga što je na dnevni red stavljena kršenjem poslovnika i nezakonito, predložene izmjene Uredbe su direktno suprotne Zakonu o javnim poduzećima, Zakonu o električnoj energiji i drugim zakonima i podzakonskim aktima koji propisuju vlasništvo nad većinski državnim poduzećima. Građani BiH treba znati da bi usvajanje ove Uredbe za rezultat imalo nezakonito knjiženje državne imovine na središnjice stranaka i destabiliziralo parlamentarnu većinu koja se obvezala na provođenje reformi iz njemačko-britanske inicijative'', navodi se u priopćenju.

Iz Demokratske fronte navode kako će iskoristiti sve zakonske mogućnosti, uključujući i kaznenu prijavu protiv premijera, mjeru osiguranja i tužbu pred Ustavnim sudom FBiH da spriječe "ovu i druge nezakonitosti koje mogu proizaći iz nezakonito donesene odluke".

''Premijer Novalić je svoje prave namjere prema državnoj imovini pokazao u slučaju Unis-Toolsa, odnosno pokušaja da upropasti Igman i Ginex, pod pokroviteljstvom i za račun tajkuna čiju politiku između ostalih provodi u Vladi Federacije BiH. Ali, kao što će imati priliku da nauči, politika je posao u kojem su najvažnije posljedice, a za ovo što je planirao da učini sutra, posljedice će biti pravne, bolne i dugogodišnje. Mi u Demokratskoj fronti želimo još jednom pozvati blok SDA-HDZ da nam se pridruže u provođenju reformske agende na koju su se obvezali pred EU i vladama Velike Britanije i Njemačke i prestanu bezuspješno i nezakonito pokušati da preuzmu javna poduzeća'', navodi se u priopćenju DF-a.

Naime, iz Vladina Ureda za odnose s javnošću priopćeno je kako će u sarajevu 4. lipnja održati nastavak  8. sjednice Vlade Federacije BiH nakon koje će biti održana 9. sjednica Vlade FBiH.

''O dnevnom redu 9. sjednice  obavijestit ćemo vas nakon što ga Vlada FBiH utvrdi'', navedeno je u priopćenju.

(Bljesak.info / Fena)