Emoji reakcije popularan su način odgovaranja na poruke na brojnim društvenim mrežama, a dobra je vijest da će ta mogućnost konačno ugledati svjetlo dana i na WhatsAppu.

Još se prošlog ljeta ”šuškalo” kako WhatsApp radi na uvođenju reakcija na poruke u obliku emojija, slično kao što to već ima Instagram, Twitter, iMessage, ali i konkurentska aplikacija za razgovore Signal.

Te su glasine pomalo pale u zaborav, sve do sada kada je WhatsApp korisnicima beta verzije aplikacije na Androidu (2.22.8.3), omogućio da na poruke odgovaraju emojijima.

Naime, dugim pritiskom na primljenu poruku, korisnici mogu ”odaslati” svoju reakciju u obliku jednog od šest ponuđenih emojija – palac gore, srce, plač, smijeh, šok i sklopljene ruke (hvala). Kako to izgleda u praksi, objavio je portal WABetaInfo.

Ovakva vrsta reakcija na poruke očekuje se uskoro i na iOS-u te desktopu, jer su još početkom godine korisnici WhatsApp beta verzije na iPhoneu prijavili da postoji opcija Reaction Notifications, što se kasnije moglo vidjeti i na desktop aplikaciji.