Privatna farmaceutska tvrtka razvila je eksperimentalni lijek za rak koji je ostvario "izvanredne" rezultate, prenosi Independent.

Čak trećina pacijenata oboljelih od limfoma nakon samo jednog tretmana više nije uopće pokazivala znakove bolesti.
 
Dvoje pacijenata umrlo tijekom istraživanja
 
Unatoč tome, tvrtka Kite Pharma upozorava da je njihova verzija CAR-T terapije (terapija kimeričnim antigenskim receptorima) možda i uzrokovala smrt dviju od 101 osobe u istraživanju, prenosi Index.
 
Pacijenti su oboljeli od ne-Hodgkinovog limfoma i nijedan oblik liječenja nije im pomogao. Trebali su živjeti još samo 6 mjeseci.
 
Oko 9 mjeseci kasnije, više od trećine pacijenata nije pokazivalo znakove bolesti, a više od polovine ih je preživjelo 6 mjeseci.
 
Tumori su se "topili kao kockice leda"
 
U liječenju se koristi genska terapija kojom se potiče krvne stanice da napadaju rak. U 82 posto  pacijenata tumori su se smanjili napola ili više tijekom istraživanja lijeka.
 
Dimas Padilla (43) iz Orlanda rekao je da mu je lijek spasio život. Počeo ga je uzimati u kolovozu i tumori su se smanjivali "kao kocke leda", a sada je u stanju potpune remisije.
 
Daljnja istraživanja pokazat će jesu li rezultati trajni
 
Upravitelj odjela za lijekove za rak u Yale Centru za rak Roy Herbst pozitivno je šokiran uspjehom liječenja.
 
"Ovo je nevjerojatno... izuzetno ohrabrujuće", rekao je.
 
Ipak, dodao je da se moraju obaviti daljnja istraživanja kako bismo vidjeli je li uspjeh  liječenja dugotrajan ili će se rak vratiti.
 
Lijek je razvijen u Nacionalnom institutu za rak SAD-a i kasnije predan tvrtki Kite. Rezultati  istraživanja bit će objavljeni u travnju na konferenciji Američkog društva za istraživanje raka.