Međunarodni tim istraživača pod vodstvom NRC instituta za imunologiju u Moskvi je u suradnji sa Institutom za patofiziologiju i alergijske bolesti Medicinskog univerziteta u Beču razvio inhalacijski lijek koji bi mogao spriječiti teška oštećenja pluća kod oboljelih od Covid-19.

Formula lijeka je u drugoj fazi istraživanja i testirana je na životinjama. Riječ je o jednoj vrsti tečnosti koja se inhalira slično spreju protiv astme. Trajanje djelovanja lijeka je ispod 60 minuta, što znači da bi upotreba spreja trebala biti više puta na dan.

Rezultati studije pokazuju da aktivni sastojak lijeka ribonukleinska kiselina u kombinaciji sa peptidom sprječava razvoj upale i teška oštećenja pluća. Time bi se spriječilo i korištenje respiratora kod Covid pacijenata u jedinicima intenzivne njege.

"Aktivni sastojci prodiru u inficirane ćelije i na taj način sprječavaju umnožavanje virusa. Zaštitni mehanizam ugrađen u ribonukleinsku kiselinu sprječava razgradnju lijeka i njegovu nedjelotvornost", objašanjava Rudolf Valenta, voditelj odjela za imunu patologiju Medicinskog univerziteta u Beču, priopćeno je iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Saznanja o ovom obećavajućem lijeku objavljena su u "European Journal of Allergy and Clinical Immunology".