U osvit novog sastanka lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije o formiranju vlasti u Federaciji BiH, situacija u ovom entitetu nije nimalo ružičasta.

Nijedan uvjet MMF-a nije ispunjen, Parlament FBiH ne zasjeda, a i kad zasjeda ne mogu se dogovoriti ni o dnevnom redu.

U takvoj atmosferi stiže još jedan sastanak predsjednika dvije vodeće stranke Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, koji bi u Sarajevu trebali razgovarati i odlučiti na koji način i s kim formirati novu parlamentarnu većinu, pišu Nezavisne.

Dragan Čović već je napravio neke korake, te je razgovarao s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, i s Amerom Jerlagićem, predsjednikom Stranke za BiH (SBiH). Krajem prošlog tjedna, najavljujući za ponedjeljak sastanak s Izetbegovićem, opet je ponovio kako bi idealan partner u FBiH bio Radončićev Savez za bolju budućnost.

Ismet Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH i član GO ove stranke, kaže da sve stranke koje participiraju u Parlamentu FBiH moraju sjesti i razgovarati kako bi se formirala nova većina.

"Dobili su povjerenje građana i dužni su razgovarati i naći izlaz iz ove situacije. Naravno, najveća odgovornost je na SDA i HDZ-u, ali i one stranke koje imaju dva, tri ili četiri zastupnika u Zastupničkom domu FBiH takođe moraju razgovarati", rekao je on, ističući da je neformalnih razgovora bilo, ali da službenih sastanaka još nije.

"Teško se dogovoriti, ali mora se sjesti i razgovarati i pregovarati", kaže on.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH, kaže da očekuje da Izetbegović i Čović dogovore kakvu parlamentarnu većinu žele, da li s manjim strankama ili žele partnera koji ima više zastupnika u federalnom parlamentu.

"Prošlog tjedna sam i telefonski razgovarao s Izetbegovićem. Očekujem da nakon ovog sastanka dvojice lidera krenemo u razgovore kako bismo vidjeli imamo li zajedničkih ciljeva i jesu li nam priroiteti isti", rekao je Jerlagić.

Saša Mitrović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član DF-a, kazao je da je krajnje vrijeme da SDA i HDZ oforme novu parlamentarnu većinu i da se počne raditi.

"Ako oni to ne učine uskoro, onda vjerujem da će druga strana nešto pokušati", kazao je Mitrović.

Slavica Josipović, neovisni zastupnik ispred Hrvatskog narodnog sabora, kaže da vjeruje da će se Čović i Izetbegović dogovoriti i da bi bilo potrebno da DF konačno izađe iz vlasti da se formira legitimna vlada.