Na vidjelo izlaze novi detalji skandala koji potresa Graničnu policiju (GP) BiH. Avaz saznaje da su naređeni detaljna istraga i saslušanje na desetine osoba kako bi bilo utvrđeno kako je granični policajac Elvedin Jusić pijan u avionu "Austrian Airlinesa" na letu za Beč napao stjuardesu, koju je uhvatio za stražnjicu i vrijeđao, te umalo izazvao i tučnjavu.

Uz to što je teško narušio ugled institucije za koju radi, ali i države, Jusić je doveo u pitanje kompletnu operaciju izručenja Dragana Guduraša iz Budimpešte u Sarajevo. Guduraš je osoba koju traži Okružni sud u Prijedoru zbog više teških krađa, a uhićen je nedavno u Mađarskoj.

Ovo je prvi slučaj u povijesti GPBiH da je jedan policijski službenik počinio ovako grub prekršaj.

Istražuje se i odgovornost čelnika postrojbe Granične policije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo Muniba Čorbića te šefa Odjela za međunarodnu suradnju Emira Tanovića.

Dnevni avaz piše da je Jusić već ranije imao probleme s alkoholom, ali da je unatoč tome, odlukom Čorbića, poslan na izvršenje ekstradicije.

Utvrđuje se kako je uopće moguće da je u avion unio četiri piva.

"Dva su mu oduzeli, zbog čega je i napravio incident",  rečeno je iz Granične policije.

No, sporno je i to zašto je donesena odluka o nastavku ekstradicije, iako je pilot u Beču odbio da Guduraš uđe u avion bez dva pratitelja, s obzirom na narušavanje sigurnosnih procedura.

"Umjesto da se sve stopira i ekstradicija prolongira, odlukom čelnika Postrojbe s Aerodroma Sarajevo, u Beč je poslan drugi policajac, a Jusić se vratio o svom trošku avionom u Sarajevo. Za to vrijeme, graničar Nevenko Motika ostao je sam s Gudurašem, što je ogroman sigurnosni rizik bio", kaže  sugovornik Avaza.

Novinari Dnevnog avaza su jučer pokušali stupiti u kontakt s Jusićem, ali je rečeno da on bez odobrenja čelništva GPBiH ne može davati izjave. Službeno, protiv njega je pokrenut postupak.

Direktor Postrojbe na Aerodromu Čorbić izjavio je da nema komentara i da, također, nije ovlašten da daje bilo kakve izjave.