Američka Nacionalna sigurnosna agencija objavila je snimke koje su zabilježile nadzorne letjelice, u trenucima prije aktiviranja bombe, prilikom nuklearnih testiranja na atolu Bikini. Snimka prikazuje mnoštvo uništenih ratnih brodova koji tonu u ocean, a operacija je nazvana 'Operacija Crossroads'.
 

Testiranja na atolu koja je u razdoblju od 1946. do 1958. godine izvela američka mornarica sastojala su se od brojnih nuklearnih pokusa zbog kojih je to područje i danas nenaseljivo, a nove objavljene snimke pokazuju koliko bile snažne posljedice aktiviranja nuklearnih bombi. U jednom od svojih pokusa, mornarica je htjela otkriti kako će nuklearna eksplozija utjecati na 95 ratnih brodova poredanih oko lagune u kojoj se vršilo testiranje. Iako su očekivali puno manju štetu krajnji rezultat bio je puno gori nego što su uopće mogli i zamisliti.

Prva bomba, kodnog imena 'Able', slična je onoj korištenoj u japanskom Nagasakiju, a uništila je tek nekolicinu manjih brodova. No druga bomba, kodnog imena 'Baker', u mnogo je većoj mjeri šokirala svojim posljedicama. Bačena 25. srpnja 1946., bomba 'Baker' izazvala je golemu vode i pokrenula snažni val koji je u potpunosti uništio cijelu flotu, no još veći šok bila je radijacija i njeni učinci. Posada koja je poslana kako bi dekontaminirala brodove uskoro se našla u krizi jer su i sami postali izloženi radijaciji koju je bilo nemoguće sanirati. Na brodovima je u svrhu testiranja bilo smješteno i 200 svinja, a zbog posljedica radijacije, sve su umrle u roku od mjesec dana. (dnevnik.hr)