Hrvatska pošta (HP) Mostar tradicionalno na Svjetski dan pošte 9. listopada tiska redovito izdanje poštanskih na temu etnološkog blaga kako bi od zaborava sačuvali našu prošlost. „Etnološko blago 2023.“ kao motiv ima kolijevku, ručno izrađen drveni krevetić za malo dijete. Svaka društvena zajednica ima svoje običaje vezane za značajne trenutke života, a jedan od takvih događaja je rođenje djeteta.

Tradicionalne kolijevke najčešće su bile u obliku korita ili male škrinje. Polukružni završetci na dnu užih stranica bili su napravljeni tako da se kolijevka mogla ljuljati. Bile su jednostavne izrade, a ponekad su plohe bile ukrašene rezbarijama. Često su imale uzdužnu prečku preko koje se prebacivao zastor da bi dijete bilo zaštićeno. Koljevka se posebno čuvala u obitelji i u njoj se odgajalo nekoliko naraštaja djece.

Autorica likovnog rješenja je Božana Bošnjak, a marke se u poštanskom prometu koriste od 9. 10. 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba