Dvije rakete pale su u srijedu u dobro osiguranu Zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalaze vladine zgrade i strane misije, ali nije bilo žrtava, priopćila je iračka vojska.

Sirene su odzvanjale unutar Zelene zone, a policijski izvori rekli su Reutersu da je najmanje jedna raketa pala 100 metara od američke ambasade.

Vojska je izvijestila da su dvije rakete 'kaćuša' pale u Zelenoj zoni i da nije bilo žrtava. Pozivajući se na iskaze svjedoka Reuters javlja da su se u Bagdadu čule dvije jake eksplozije popraćene sirenama.

Za eksplozije još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost.

Iran je preko noći lansirao rakete na američke snage u Iraku u znak odmazde za američko ubojstvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prošlog tjedna, što je izazvalo zabrinutost zbog šireg rata na Bliskom istoku.

General Milley: Raketni napad trebao ubiti američko osoblje u bazi al-Asad

Zapovjednik zajedničkog vojnog stožera, američki general Mark Milley novinarima je kazao da je iranski raketni napad u srijedu trebao ubiti američko osoblje i izazvati veliku štetu u zrakoplovnoj bazi al-Asad. Dodao je da je još prerano govoriti hoće li Iran izvesti dodatne napade, prenosi Reuters.

"Vjerujem, na temelju onoga što sam vidio i što znam, da su udari bili namijenjeni nanošenju strukturne štete, uništavanju vozila, opreme i zrakoplova te ubijanju osoblja. To je moja osobna procjena", kazao je Milley.

Pohvalio je vojne zapovjednike na terenu za poduzimanje odgovarajućih mjera u zaštiti američkog osoblja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije ozlijeđen nijedan američki građanin. Najavio je pritom gospodarske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.