Novčanica od 500 eura uskoro će biti stvar prošlosti, ali njezin odlazak u povijest mogao bi biti skup, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ukidanje novčanice od 500 eura koštat će mnogo više od 500 milijuna eura, vidljivo je iz procjene nacionalnih centralnih banaka i Europske centralne banke (ECB), koje trenutno vode detaljnu raspravu. ECB je u petak priopćila da potencijalni troškovi mogu biti procijenjeni tek nakon analize svih detalja.

Do sada, nikakva odluka nije donesena. Prema izvještaju, ako najveća novčanica ne bude više na raspolaganju, 600 milijuna novčanica u apenima od 500 eura koje sada kruže će trebati pretvoriti u manje apoene. Tiskanje novčanica u kratkom roku koštat će više milijardi eura. U najboljem slučaju to je račun od 500 milijuna eura.

Tu također treba uračunati i troškove za logistiku zamjene. Troškove će morati snositi pojedinačne nacionalne centralne banke zajedno sa ECB-om. Njemačka Bundesbanke bi trebala financirati oko četvrtinu.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi je nedavno istaknuo da se novčanica od 500 koristi za kriminalne svrhe: „Novčanica od 500 eura je alat za ilegalne aktivnosti“. Drugi, kao predsjednik njemačke Bundesbanke Jens Weidmann, smatraju da kriminalne aktivnosti neće biti suzbijene ukidanjem novčanice. O budućnosti novčanice od 500 eura odlučit će Upravno vijeće ECB-a, u kojem sjedi šest članova Izvršnog odbora i predsjednici 19 nacionalnih centralnih banaka eurozone, prenose Nezavisne.