Vlada Federacije BiH je 20. ožujka dala suglasnost Federalnom stožeru civilne zaštite da nabavi svu potrebnu opremu za borbu protiv pandemije. Ta odluka se ne odnosi samo na respiratore, nego na svu zaštitnu i drugu medicinsku opremu. Potrebe FBiH za medicinskom opremom iskazao je Zavod za javno zdravstvo, na osnovu svojih procjena i zahtjeva s terena. Postoji dokument o tome - kaže u intervjuu za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovarajući na pitanje o svojoj ulozi u nabavci respiratora i pokušaju dijela medija i opozicije da aferu usmjere prema njemu i Vladi FBiH.

-Dakle, Vlada nije odlučivala što će se nabavljati, ni u kojim količinama će se nabavljati, ni po kojoj cijeni će se nabavljati, niti kakva je specifikacija robe koja će se nabavljati. Niti je to posao Vlade. To je bila uloga Zavoda za javno zdravstvo kao struke, i Federalnog stožera civilne zaštite. U jeku pandemije, na adresu Vlade i mog Ureda stizale su brojne ponude za nabavku respiratora, ali i druge medicinske opreme. Nijednu od tih ponuda ni Vlada, ni moj Ured nisu razmatrali ili odlučivali o njoj, nego su odmah prosljeđivane Zavodu za javno zdravstvo na razmatranje i procjenu. O tome postoje pisani tragovi. Razumijem potrebu opozicije da pokuša poentirati na ovom slučaju, ali ako ciljaju na Vladu i na mene – promašili su. Meni je više nego njima stalo da pravosudne institucije provedu temeljitu istragu, utvrde sve činjenice i donesu konačan sud. I pozivam ih da taj posao što prije urade. Ako je bilo tko djelovao mimo zakona, neka za to odgovara. Ono što ja mogu garantirati jeste da ni Vlada, ni ja kao premijer, nismo uradili ništa mimo zakona.

Ipak, Vi ste dočekali avion s respiratorima na aerodromu i tada ste dali izjavu da je riječ o kvalitetnim respiratorima. Kvaliteta respiratora kasnije je osporena vještačenjem koje je naručilo Tužiteljstvo. Zašto ste tada tvrdili da su to kvalitetni respiratori?

- Podsjetit ću vas da je u tom trenutku vladao opći strah, gotovo panika od mogućeg „talijanskog scenarija“. Tada su praktično sve zemlje svijeta pokušavale na sve moguće načine nabaviti respiratore. Bilo je veoma značajno da mi u FBiH dobijemo takvu pošiljku, koja nam je garantirala sigurnost i u slučaju da pandemija eskalira i da u bolnicama imamo stotine ili tisuće teških pacijenata. A izjavu koju spominjete dao sam jer se jedina ponuda firme FH Srebrna malina, koju sam ja vidio u svom Uredu, odnosila na respiratore takve kvalitete. Ta ponuda je, kao i ponude svih drugih firmi, iz mog Ureda proslijeđena Zavodu za javno zdravstvo, koji je trebao da razmotri sve ponude i specifikacije i odluči koji respiratori zadovoljavaju potrebe našeg medicinskog sustava. S obzirom da je Federalni stožer CZ-a nakon toga upravo s tom firmom sklopio ugovor, bio sam uvjeren da je riječ o toj vrsti respiratora. Je li kasnije bilo drugih ponuda iste firme, mijenjanja ugovora i specifikacija ne znam. To neka se utvrdi. Valjda je jasno da ne bih bio na aerodromu, niti govorio to što sam govorio, da sam imalo sumnjao na bilo šta.

Šta će Vlada uraditi ukoliko se ustvrdi da kupljeni respiratori neodgovarajuće kvalitete?

-Vlada je na moju inicijativu već donijela odluku kojom je zadužila Federalno pravobranilaštvo da preispita sporni ugovor između Federalne uprave civilne zaštite i firme FH Srebrena malina, a u okviru toga da preispita i mogućnost poništavanja ugovora. Očekujem da sve institucije rade svoj posao i da se u svemu zaštite interesi FBiH i njezinih građana.

Prema onome što mediji objavljuju, nije sporna samo nabavka respiratora, nego i druge opreme?

-Za mene, kao ni za cijelu Vladu FBiH, ne postoje nikakve dileme da se svaka nabavka provjeri i da se za svaku eventualnu nezakonitost utvrdi odgovornost. Podsjetit ću vas da sam nakon prvih medijskih napisa o respiratorima, odmah javno pozvao pravosudne organe da utvrde činjenice. Isti poziv odnosi se i na sve druge nabavke. Vlada je zatražila izvještaje o nabavkama od svih institucija. Svi ti izvještaji koji su stigli na Vladu FBiH, kao i oni iz Federalne uprave civilne zaštite, predati su Tužiteljstvu BiH koje vodi istragu. Informacija s dokumentacijom o nabavkama je proslijeđena u oba doma Federalnog parlamenta, a materijali o javnim nabavkama su objavljeni na web stranicu Federalne vlade. Time jasno pokazujemo da ništa ne krijemo, nego naprotiv, da želimo potpunu transparentnost za svaku potrošenu marku.

Tijekom istrage nekim Vašim suradnicima su izuzeti telefoni, a Vaš šef ureda se sastao s odvjetnikom Kolićem, što je izazvalo određene dileme. Jeste li znali za taj susret?

-Nisam. Saznao sam iz medija. On je o razlozima susreta s odvjetnikom Kolićem već dao izjavu i medijima, kao i istražiteljima. Što se tiče ostalih radnji koje su istražitelji poduzeli, ponavljam: neka urade svoj posao temeljito i neka ga okončaju što prije. To je u interesu svih, i osoba koje se na bilo koji način u medijima spominju s cijelim događajem, ali i u interesu cjelokupne javnosti.

Hoće li ova afera zasjeniti nesumnjivo dobar odgovor Federacije na pandemiju?

- Mrlju jeste bacilo, ali ostaje činjenica da smo u segmentu zdravstvene zaštite uradili veoma dobar posao. To što iz opozicije  kritizira svaki potez koji Vlada uradi je očekivano. Njihovo je da kritiziraju, naše da radimo. A kako smo radili, najbolji dokaz je da to da nas je WHO izdvojila kao dobar primjer rukovođenja krizom u više navrata. BiH je po epidemiološkoj slici na trećem mjestu u regiji, iza Albanije i Bugarske, a kada usporedite Federaciju i RS, onda vidite i zašto nismo na prvom ili drugom mjestu. Tu, naravno, velike zasluge pripadaju i našim građanima, koji su bili jako disciplinirani u pridržavanju mjera i preporuka medicinske struke i kriznih stožera. Što se tiče kritika, mi se od proglašenje stanja nesreće 16. ožujka susrećemo s velikim pritiscima. Podsjetit ću da su nas iz RS-a optuživali kako je Federacija prespavala krizu. Pojedinci iz opozicijskih stranaka u Federaciji su pokušavali obmanuti javnost tvrdnjama kako je RS-u stanje mnogo bolje, da se poduzimaju bolje mjere, da se dnevno testira 10 puta više građana od Federacije i šta sve ne. Evo, danas svatko može vidjeti kakvo je stanje u FBiH, a kakvo u RS-u. Činjenice i brojke su neumoljive i one najbolje demantiraju kritičare i iz RS-a i iz opozicije u FBiH.

Kritiziraju Vas i zbog ekonomskih mjera. Opet se provlači teza da je Vlada RS-a poduzela bolje i konkretnije mjere?

-Opet su to neutemeljene tvrdnje i kritike, kakve su bile i u slučaju zdravstvenog segmenta krize. I to će se vrlo brzo pokazati, pa će se građani ponovo uvjeriti da je riječ o kritikama bez osnova ili čistom populizmu pojedinaca. Podsjetit ću da je usvojen antikorona-zakon i urađen rebalans budžeta, čime je gospodarstvu za oporavak osigurano milijardu maraka. Uporedo smo osigurali stabilno snabdijevanje strujom, plinom, naftom i telekomunikacijama, kontrolirali marže osnovnih životnih namirnica, bili prva vlada koja se suprotstavila naftaškom lobiju i snizila cijene goriva. Radili smo prenamjenu sredstava u ministarstvima kako bi se oslobodila sredstva za borbu protiv posljedica panedmije - od poljoprivrede do zdravstva. Zaustavljen je trend gubitka radnih mjesta, zaposlenost opet počinje rasti. Odblokirali smo 163 milijuna KM investicija u Elektroprenosu. Svaki pogrešan potez naravno treba kritizirati, svaki sumnjiv istražiti do kraja, ali radi općeg dobra potrebno je i uvažiti istinu i objektivne rezultate. Ne samo Vladine, govorim ovo i zbog svakodnevnih napora tisuće ljudi na terenu, koji su dali i daju sve od sebe da imamo stabilno stanje kakvo nemaju mnogi funkcionalniji, bogatiji i jednostavniji sustav od našeg.