U jeku borbe protiv koronavirusa zlata vrijedan aparat je respirator koji pomaže najtežim bolesnicima s respiratornim tegobama.

Danas je to najtraženija roba u svijetu i mnoge zemlje se bore da osiguraju što više takvih aparata. BiH nažalost nema dovoljan broj pa tako u Federaciji BiH postoji oko 140 respiratora, dok ih je u Republici Srpskoj još manje. U pojedinim gradovima u BiH ih nema nikako.

Kako su distrubuteri respiratora u našoj zemlji kazali za portal Klix.ba, jedan uređaj može koštati od 50 do 100 tisuća KM, za one sa svim opcijama. Najpoznatiji proizvođači su njemački Drager i Maqet, američki General Electric...

Premijer FBiH stoga je sinoć izjavio da će jedna bh. firma pokušati napraviti svoj respirator i to tako što će analizirati jedan od respiratora koji im je ustupio Klinički centar u Tuzli.

Sarajevski portal doznaje da se radi o jednoj firmi iz Gradačca i da su dobili pokvaren respirator. Cilj im je da na osnovu njega pokušaju napraviti svoj. Koliko će biti uspješni ostaje da se vidi.

S druge strane, bioinžinjer Almir Badnjević smatra da to nije brz i jednostavan proces.