Papa Franjo započeo je u subotu jednomjesečni globalni molitveni maraton rimokatolika za prestanak pandemije covida-19 i tom je prigodom rekao da bi novac koji se troši na naoružanje trebao biti preusmjeren za sprječavanje budućih zdravstvenih kriza.

Papa je vodio molitvu krunice u bazilici sv. Petra prvog dana svibnja, mjeseca koji rimokatolici tradicionalno posvećuju dnevnim molitvama Bogorodici.

Vjernici su zamoljeni da se svakoga dana u svibnju mole za određenu kategoriju ljudi pogođenih pandemijom, poput zdravstvenih radnika, onih koji se nisu mogli oprostiti sa svojim umirućim voljenima, siromašnih, beskućnika...

Papa je molio da se "ova teška kušnja okonča i da se vrati obzor nade i mira".

On je zamolio Djevicu Mariju da "dotakne savjesti kako bi se ogromne količine novca koje se troše na povećanje i usavršavanje oružja preusmjerile u promicanje odgovarajućih studija za sprječavanje sličnih katastrofa u budućnosti".

Svaki dan u svibnju jedno marijansko svetište predvodit će krunicu katolika cijelog svijeta. Među 30 svetišta je Međugorje, iz kojeg će se molitva krunice predvoditi 15. svibnja u 18 sati.

Nakon što ga je započeo, Papa će i zaključiti molitveni maraton 31. svibnja.

Molitva krunice prenosit će se izravno na službenim kanalima Svete Stolice svakoga dana u 18 sati.