Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su jučer napade na 36 ciljeva u Jemenu, u drugom danu velikih američkih operacija protiv skupina povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda

U udarima su pogođena zakopana skladišta oružja Huta, raketni sustavi i lanseri koje su hutisti koristili za napad na brodove u Crvenom moru, a ciljano je 13 lokacija diljem zemlje, rekao je Pentagon.

Austin: Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su udari također imali podršku Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nizozemske i Novog Zelanda.

"Ova kolektivna akcija šalje jasnu poruku Hutima da će nastaviti snositi daljnje posljedice ako ne prekinu svoje ilegalne napade na međunarodne brodove i mornarička plovila", rekao je Austin u priopćenju.

"Nećemo oklijevati braniti živote i slobodan protok trgovine u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu", dodao je.

SAD u petak napao ciljeve u Iraku i Siriji

U petak su Sjedinjene Države izvele napade u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih s iranskim Korpusom čuvara islamske revolucije  i milicijama koje podržava, navodno ubivši gotovo 40 ljudi.

Ti napadi, koje su osudili Iran i Irak, bili su odmazda za napad dronovima kojim  su ubijena  trojica  američkih vojnika i ranjeno više od 40 američkih vojnika u Jordanu prošle nedjelje.

Dok Sjedinjene Države optužuju milicije koje podržava Iran za napade američkih trupa u bazama u Iraku, Siriji i Jordanu, jemenski Huti koje podržava Iran gađaju komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru.

Amerikanci govore da Huti neselektivno napadaju i predstavljaju prijetnju globalnoj trgovini

Huti, koji kontroliraju najnaseljenije dijelove Jemena, kažu da su njihovi napadi solidarni s Palestincima dok Izrael napada Gazu. Ali SAD i njegovi saveznici karakteriziraju napade Huta kao neselektivne i prijetnju globalnoj trgovini.

Sjedinjene Države prethodno su izvele više od 10 napada na ciljeve hutista u proteklih nekoliko tjedana, ali nisu uspjele zaustaviti napade te skupine.

Jemenska novinska agencija (Saba) koju vode hutisti, objavila je da su SAD i Britanija u subotu pokrenule 14 racija na pokrajine Taiz i Hodeidah.

Snage SAD-a uništile hutističku protubrodsku raketu

Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM) priopćilo je u nedjelju da je uništilo protubrodsku krstareću raketu u Jemenu koja je bila spremna za ispaljivanje na brodove u Crvenom moru.

"Snage SAD-a identificirale su krstareću raketu u jemenskim područjima pod kontrolom hutista i utvrdile da predstavlja neposrednu prijetnju brodovima i trgovačkim brodovima američke mornarice u regiji", stoji u priopćenju.

Američko Središnje zapovjedništvo je jedno od devet operativnih zapovjedništava Oružanih snaga SAD-a čije područje odgovornosti uključuje dvadeset zemalja središnje i zapadne Azije.