Brojni korisnici WhatsAppa mogli bi ostati bez velikog broja poruka, fotografija i videa koje su sačuvali zbog kontroverzne nadogradnje koja je zabrinula mnoge – no još imate dva mjeseca da spriječite gubitak brojnih uspomena.

Radi se o tome da će WhatsApp uskoro mijenjati način na koji funkcionira sadržaj koji ste spremili “u oblaku” kao sigurnosnu kopiju. Dosad ste mogli napraviti sigurnosnu kopiju svega na Google Disk servisu za spremanje podataka, no Google je odlučio da ćete i dalje moći sve spremati kod njih, ali sada vam više neće te podatke uzimati u podatkovni limit koji smijete spremiti kod njih.

No, tu postoji kvaka. WhatsApp će zbog toga brisati dio starijega sadržaja i ako niste više od godinu dana napravili sigurnosnu kopiju, mogli bi ostati bez tih podataka na Googleovu Disku jer će ih automatski brisati. To znači da bi podaci iz WhatsAppa za koje ste mislili da su sigurni mogli “ispariti”.

Međutim, moguće je da velik dio korisnika neće vidjeti obavijest te bi mogli ostati bez vrijednih podataka ako ih nisu ranije sačuvali, pišu 24sata.hr.

Google zato upozorava korisnike da ova promjena na snagu stupa 12. studenog i da svi ručno naprave novu sigurnosnu kopiju ako to već nisu.

Ako imate Android telefon, onda imate i Googleov račun te vrlo vjerojatno i aplikaciju Google Disk. To možete instalirati i na iOS uređaj.

Sigurnosne kopije podataka s uređaja uvijek je najbolje raditi kad ste na Wi-Fi mreži, stoga je uključite kako ne bi trošili mobilne podatke.

Otvaranjem WhatsAppa ući ćete u izbornik, a potom u chatove, gdje se nalazi opcija za sigurnosnu kopiju razgovora (chat backup). Ovdje možete pri vrhu ekrana vidjeti kad ste posljednji put napravili backup te kliknuti da se izradi sigurnosna kopija odmah.

Niže se na izborniku nalazi i opcija da postavite redovitu izradu sigurnosnih kopija, i to svaki dan, tjedan ili mjesec te samo na vaš zahtjev. Tjednim izradama sigurnosne kopije bit ćete u svakom slučaju sigurni da su vaši podaci ažurni, što će vam uvelike pomoći i u slučaju da mijenjate telefon iz nekog razloga.