Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo Odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina. Ovom odlukom se povećava donja granica od koje počinje carinjenje roba i pošiljki koje se uvoze u BiH, piše Faktor.

Kako su pojasnili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), najveća razlika odnosi se na proizvode koje nosimo u prtljagu prilikom ulaska u BiH. Do sada nisu carinjeni oni proizvodi namijenjeni za osobnu upotrebu čija ukupna vrijednost ne prelazi 200 KM. Prema spomenutoj odluci ta granica je pomjerena na 600 KM.

Povećana je i vrijednost pošiljki koje iz inozemstva dolaze putem pošte. Carinjenju do sada nisu podlijegale sve pošiljke upućene iz inozemstva čija je vrijednost iznosila do 50 KM. Novom odlukom napravljena je razlika između pošiljki koje su naručene i koje je primatelj morao platiti i onih koje dobija, recimo, od rođaka ili prijatelja i koje ne plaća.

Za narudžbine iz inozemstva koje stižu poštom, od plaćanja carine oslobađaju se one čija vrijednost ne prelazi 300 KM. U slučaju da primate poklon od prijatelja ili rođaka, ako ne želite da platite carinu, pošiljka ne smije biti vrijednija od 90 maraka.

Također, uvjet da se neka pošiljka ili prtljag ne carini je da su namijenjeni za vlastite potrebe.