Očekuje se kako će proračun Hercegovačko-neretvanske županije i iduće godine biti veći u odnosu na tekuću, ali će biti potrebno još mnogo napora kako bi se nove obaveze ispunile.

U prosincu prošle godine predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg rekao je kako je proračun za ovu godinu uvećan za 14 milijuna maraka u odnosu na 2017. godinu. Usvojen je u iznosu 211 milijuna maraka, a nedavno je rebalansom povećan na čak 232 milijuna maraka. Ako odbijemo od ovoga iznosa kredit od 11 milijuna maraka za kupnju hotela Ero, dobijemo podatak kako je proračun za ovu godinu veći od prošlogodišnjeg za čak 24 milijuna maraka.
 
Ovo je vjerojatno razlog zbog kojega su iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije najavili novo povećanje plaća krajem godine. Ovoga puta u pitanju su državni namještenici i policajci, a navodno bi novi kolektivni ugovori trebali biti potpisani do usvajanja proračuna za iduću godinu.

– Vlada Hercegovačko-neretvanske županije razmatrala je i informacije o tijeku pregovora sa sindikatima policije i državnih službenika i namještenika. Istaknuto je kako se pregovori odvijaju u korektnom ozračju i duhu socijalnoga dijaloga te se uskoro, odnosno najkasnije do usvajanja dokumenta okvirnog proračuna i proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za 2019. godinu, očekuje potpisivanje kolektivnih ugovora – navodi se u informaciji iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. Još uvijek nije poznato kolika bi mogla biti povećanja plaća u ovim dvama sektorima, ali neslužbene informacije govore kako se radi o rastu plaća od pet posto.

– Policajci su već dobili određena poboljšanja kroz naknade koje se isplaćuju uz plaću, a uskoro bi i plaće trebale biti povećane. Očekujemo kako će blago povećanje plaća dobiti i državni namještenici u županiji.

Proračun za iduću godinu

Ako tome dodamo da su već povećane plaće u prosvjeti i zdravstvu, onda dobijemo sliku u kojoj su plaće rasle svima koji se financiraju iz županijskog proračuna – dodali su naši sugovornici. Očekuje se kako će proračun Hercegovačko-neretvanske županije i iduće godine biti veći u odnosu na tekuću godinu. Inače, Vlada HNŽ-a u proteklom razdoblju učinila je velike promjene, ostvarila socijalni dijalog sa sindikatima i povećala izdvajanja za mnoge bitne stavke i projekte.

Večernji List