Razmimoilaženje lidera HDZ BiH i SDA Dragana Ćovića i Bakira Izetbegovića oko toga koje stranke uz SDA i HDZ BiH trebaju činiti novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, moglo bi dovesti do blokade u popunjavanju ministarskih pozicija u Vladi F BiH, na kojima se još uvijek nalaze tri ministra iz DF-a i pozicije ministra energetike, indstrije i rudarstva, koju je zauzimao DF-ovac Reuf Bajrović, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Imenovanje novih ministara u Vladi F BiH, zamjenikpredsjednika SDa AdilOsmanović najavio je za početak rujna.

BPS-ov rok istječe

Iako je SDA sa Strankom za BiH dogovorila da toj stranci pripadne resor energetike, industrije i rudarstva, a stranci A-SDA resor trgovine, dok bi ministarstvo rada i socijalne politike preuzeo BPS Sefera Halilovića, nove ministre treba imenovati predsjednik F BiH Marinko Čavara uz suglasnost dopredsjednika Melike Mahmutbegović (SDA) i DF-ovca Milana Dunovića.

Dunović je, međutim, već upozorio da će supotpisati imenovanja novih ministara tek kad dobije dokaze,u vidu potpisa zastupnika, da nova parlamentarna većina ima nadpolovičnu većinu od 50 zastupnika.

SDA s tri manje stranke i HDZ BiH, međutim, za nadpolovčnu većinu nedostaje jedan glas, pod uvijetom da BPS Sefera Halilovića ostane u koaliciji. A ostat će, prema riječima Seferovog sina Semira, člana Predsjedništva BPS-a, samo pod uvijetom da osumnjičeni za ubojstvo njegove majke i ujaka budu “u zatvoru ili na putu za zatvor”, u roku od mjesec dana od kako su Bakir Izetbegović i Sefer Halilović potpisali Deklaraciju kojom su se obvezali da će učiniti sve da se osumnjičeni za ova ubojstva privedu pravdi.

Rok od mjesec dana uskoro istječe a Bakir Izetbegović javno nije ni riječi prozborio o ovom slučaju, niti apelirao, bar ne javno, na Tužiteljstva BiH da se pozabavi slučajevima poslijeratnih političkih ubojstava, među kojima je i ubojstvo federalnog doministra unutarnjih poslova Joze Leutara.

Ne dogodi li se to, otac i sin Halilović, zaprijetili su da od koalicije BPS-a sa SDa neće biti ništa.

Ietbegović svijestan te mogućnosti pokušava u koaliciju uvući HDZ 1990., koja u federalnom parlamentu ima 4 zastupnika kao i BPS. Uvođenje “Devedesetke” u federalnu koaliciju umjesto BPS-a, dobio bi se isti rezultat- podrška 49, umjesto potrebnih, minimalno, 50 zastupnika.

Čak i kada bi BPS ostao u kaliciji, a pojačao je HDZ 1990., ostaje upitno bi li predsjednik F BiH Marinko Čavara pristao imenovati ministra iz ove stranke na upražnjeno mjesto u federalnoj vladi.

Čavara neće potpisati

Hrvatski Medijski Servis neslužbeno doznaje kako za Čavaru ulazak “Devedesetke” u federalnu vlast ne dolazi u obzir. On, naime, kako neslužbeno doznaje HMS, samtra da SDA uvođenjem “Devedesetke” u federalnu izvršnu vlast želi oslabiti poziciju HDZ BiH. Uz to HDZ BiH ne može oprostiti lideru HDZ 1990 Martinu ragužu što je bošnjačkim glasovima pokušao se domoći pozicije hrvatskog ćlana Predsjedništva BiH, što smatraju pokušajem majorizacije Hrvata, te Raguža svrstavaju u isti koš s Jurišićem i Lijanovićem, koji su prihvatili biti dijelom prošle, SDP-ove, Platformaške vlade, bez potpore hrvatskih birača.

HDZ BiH insistira da se umjesto više manjih stranaka s kojima se ne može osigurati stabilna većina koalicija SDA-HDZ BiH pojača jednim snažnim partnerom- Radončićevim SBB-om, s kojim bi nova vlast u federalnom parlamentu imala 57 zastupnika.

No, ono što Radončić traži nadvisuje zahtijeve Sefera Halilovića. Osim riješavanja slučajeva političkih ubojstava, lider SBB-a, kao uvijet za eventualni ulazak u vlast zahtijeva i energičan obračun s kriminalomi korupcijom, odnosno, kako on to voli reći obračun s državnom mafijom, kao naziva strukture SDA.

Izetbegović, pak, u posljednje vrijeme Radončiću ne uzvraća istom mjerom. Ističe, tek, kako od lidera SBB-a nije dobio zahtijeve za ulazak u vlast.

Znači li to da postoji mogućnost postizanja dogovora između lidera SBB i SDA o tomeda Radončćeva stnka postane dio vladajuće koalicije? Odgovor na to pitanje mogli bi saznati nakon današnjeg sastanka lidera SBB-a Fahrudina Radončića s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem u Mostaru./HMS/