Knjiga Menadžment i komunikacija u sportu autora Ivana Tomića izišla je iz tiska u nakladi izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba.

Ova knjiga nadilazi u sadržaju i obujmu gotove sva druga djela s područja sportskog menadžmenta, istaknuo je Joseph Joe Favorito, profesor s Columbia University iz New Yorka.

Wembley.jpg

Knjiga se bavi suvremenim fenomenima u profesionalnom nogometu. S teorijskog aspekta autor nas uvodi u teoriju suvremenog menadžmenta kao i strateški menadžment kako bi čitatelji lakše ovladali cjelinama koje prethode. Važno poglavlje knjige čini organizacija u sportu gdje autor koristeći se svjetskom naprednom literaturom kao i osobnim saznanjima i iskustvima temeljenih na istraživanju piše o organizaciju, vlasništvu, članskim modelima, zatim o nadležnostima i zadaćama izvršnog, financijskog, operativnog i sportskog direktora, treneru prve momčadi, voditelju akademija i izborniku nacionalne nogometne reprezentacije.

West_HAm.jpg

Također, Ivan Tomić elaborira ulogu i značenje marketinga u suvremenom nogometu a jedno od najdetaljnijih i najstudioznijih poglavlja knjige čini komunikacija. Tako autor ukazuje na organizaciju sportskog ureda, komunikaciju u sportskoj organizaciji, analizira i pojašnjava sportske odnosi s javnošću, komunikacijski model TRENER, odnose s javnošću za trenere i igrače, sportsko novinarstvo, odnosi s medijima, glasnogovorništvo i dr.

Autor se bavi fenomenima upravljanja impresijama, kriznim komuniciranjem u sportu, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, sportskim agentima, posrednicima i talentima, sponzorstvom i volonterstvom u nogometu, psihologijom, pravom i etikom.

Modric.jpg

U knjizi pored suvremenih teorijskih postavki govore eminentni znanstvenici, svjetski stručnjaci, proslavljeni sportaši i nogometaši. Na taj način autor je teorijskom okviru pridodao i iskustva i praksu i na taj način je zaokružio ovu cjelinu u prestižnu knjigu o menadžmentu, komunikaciji i sportu.

Ronaldo.jpg

Za pripremu ove knjige korištena je najnovija suvremena i svjetska literatura s područja sportskog menadžmenta i komunikacije te srodnih disciplina tako da se može reći kako je ova knjiga usklađena sa  sadržajem i standardima naprednih europskih i svjetskih zemalja.

Iz predgovora

Predgovor za knjigu napisao je poznati sveučilišni profesor s Columbia Universitya iz New Yorka Joseph Joe Favorito. Pored sveučilišne karijere Favorito je vodio komunikacije NY Knicks i Philladelphia 76-ers, a bio je konzultant u brojnim projektima i autor je više utjecajnih svjetskih knjiga.

„Promatrajući složenost sportske organizacije, posebno s šireg menadžment pristupa, sportske organizacije i sportaši u svom radu i karijeri suočavaju se i s drugim brojnim izazovima. Upravo te izazove, kao i rješenja za njih, možemo pročitati u studiozno obrađenoj knjizi „Menadžment i komunikacija u sportu“ autora Ivana Tomića. Kaže mudrost da je „sve veliko ili malo dok se ne usporedi s drugim“. Baš usporedba sadržaja ove knjige s recentnom svjetskom literaturom pokazuje zrelost i sustavnost autora u dimenzioniranju jednog vrlo složenog fenomena upravljanja sportskom organizacijom. I ne samo to, ova knjiga nadilazi u sadržaju i obujmu gotove sve druga djela s područja sportskog menadžmenta. A komunikacija u sportu, obrađena u četvrtom poglavlju, nadilazi i puno važnije autoritete. Pridoda li se teorijskom dijelu fascinantna praksa kroz najeminentnije aktere sportskih natjecanja, novinare, trenere, izbornike i dr. onda ova knjiga zauzima vrlo važno i utjecajno mjesto u literaturi sportskog menadžmenta i komunikacija ne kod nas, okruženju, Europi već i na svijetu. Ako se nekomu čini pretjerana konstatacija uzmite, čitajte i usporedite. Literatura na kraju knjige vas vodi u sve što postoji na ovom području“, napisao je između ostalog J. Favorito u predgovoru Tomićeve knjige.

Suradnici u knjizi

Kao što je istaknuto u Uvodu knjige Ivan Tomić se opredijelio za koncepte teorije i prakse. I samim uvidom u bilješke (fusnote) kao i literature evidentno je kako je autor koristio najnoviju recentnu svjetsku literature, na više jezika, koja mu je poslužila da sadržaj uskladi sa svjetskim teorijskim postavkama. Sama činjenica da predgovor piše professor s Columbia University, te da za nju govore eminentni svjetski znanstvenici s ovog područja, ukazuje na važnost teorijskih postavki.

S druge strane, autor je komunicirao s brojnim praktičarima, eminentnim trenerima, igračima, novinarima, agentima i dr., koji su knjizi dali poseban praktičan doprinos i proširili su perspektivu pogleda na suvremene fenomene u nogometu. Među ostalim tu su: Andy Bara, nogometni agent; Adam Capper, glasnogovornik - FC West Ham (2017.); Simon Chadwick, profesor Sveučilište u Leedsu i Emlyon Business School; Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije; Zoran Mamić, trener GNK Dinamo Zagreb; Joseph Favorito, profesor na Columbia University New York, bivši voditelj komunikacija NY Knicks i Philladelphia 76-ers;  Max Fitzgerald, izvršni direktor za komunikacije - Wolverhampton Wonderers; Tiago Gouveia, direktor marketinga - FC Porto; Claudio Kasper, financijski i controlling direktor - FC Schalke; Edwin Petersen, tehnički direktor akademije AFC Ajax Amsterdam; Andy Walker, voditelj komunikacijske službe engleskog nogometnog saveza (The FA). Niko Mihić, voditelj liječničke službe Real Madrid FC;

Knjiga je podijeljena u 12 cjelina i 51 poglavlje. Napisana je na 558 stranica. Cjelovit sadržaj knjige čini. Uvod u menadžment u sportu, organizacija u sportu, marketing u sportu,  komunikacija u sportu, upravljanje impresijama u sportu, upravljanje osobnom komunikacijom, krizno komuniciranje u sportu, informacijska tehnologija i informacijski sustavi u sportu, agenti, posrednici i talenti, sponzorstvo i volonterstvo u sportu, psihologija, pravo i etika u sportu, sportska medicina.

O autoru

Ivan_Tomić.jpg

Ivan Tomić studirao je Ekonomiju i menadžment u Austriji (Graz) i Hrvatskoj (Zagreb). Suradnik je Večernjeg lista BiH i najuglednijeg nogometnog magazina u svijetu Four Four Two iz Londona. Za ovaj prestižni nogometni časopis intervjuirao je Luku Modrića, Ivana Perišića, Antu Rebića, Matea Kovačića, Marija Stanića i dr. proslavljene aktualne i bivše nogometaše. Za Four Four Two radi analize, a sudjeluje u ocjenjivanju najboljih svjetskih nogometaša. Boravio je u najvažnijim europskim klubovima i metropolama, izučavao modele funkcioniranja nogometnih klubova, susretao se sa izvršnim direktorima, direktorima komunikacija, marketinga i dr. Svoje poglede na suvremeni nogomet objavljuje na blogu ivantomic.net. Suradnik je i predavač na Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza. Objavio je knjige: Sportski odnosi s javnošću (2018.), Strateško upravljanje sportskom komunikacijom (2019.), Strategic Management of  Sports Communication (2019.).