Neovisni operator sustava u BiH priopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sustava BiH, koji se dogodio u petak u 12:25 sati.

Prema prvim informacijama, to se dogodilo zbog problema u prenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenarij dogodio četvrtak kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

"Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sustava BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sustava BiH", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je trenutno cijela regija pogođena kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska te dio Srbije.

"Vrše se operativni koraci ka postupnom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda", navodi se u priopćenju.

Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sustav BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.