Sjedinjene Američke Države rasporedit će grupu nosača aviona na Bliski istok kako bi poslale "jasnu i nedvosmislenu poruku" Iranu, objavio je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton.

''Raspoređivanje udarne grupe nosača aviona USS Abraham Lincoln pod centralnom komandom regije odgovor je na brojne zabrinjavajuće i rastuće indikacije i upozorenja'',  kazao je on, ne navodeći određenije na šta se to tačno odnosi.

''Cilj tog raspoređivanja je poslati jasnu i nedvosmislenu poruku iranskom režimu da će svaki napad na interese SAD-a ili one njihovih saveznika biti dočekan nepopustljivom silom'', naveo je Bolton u priopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.   

''Sjedinjene Američke Države ne traže rat s iranskim režimom, no potpuno smo spremni odgovoriti na bilo koji napad bilo iranske Revolucionarne garde, bilo regularnih iranskih snaga'', navodi se.

SAD je od prošle godine ponovo uveo sankcije Iranu, nakon što je predsjednik Donald Trump jednostrano odlučio povući se iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, sklopljenog 2015. godine, na temelju kojeg su bile ukinute sankcije Iranu u zamjenu za njegovo napuštanje programa nuklearnog naoružanja.

Posebno se njima ciljalo na iransku naftnu industriju, glavni izvor prihoda zemlje, s ozbiljnim posljedicama po iransku ekonomiju.

U travnju je SAD objavio da će se bilo koja zemlja koja kupuje iransku naftu suočiti s američkim sankcijama nastavi li i dalje to raditi.

Također je proglasio Revolucionarnu gardu "stranom terorističkom organizacijom", što je prvi put da SAD upotrebljava tu kvalifikaciju za tijelo koje predstavlja dio nečije vlade.

U znak odmazde, Iran je zaprijetio da će blokirati Hormuški moreuz, jedan od najvažnijih brodskih pravaca koji spaja Perzijski zaljev i Omanski zaljev, što je izazvalo strahovanja od mogućih oružanih sukoba.