Norveške zračne snage u nedjelju su objavile dramatičnu videosnimku koja prikazuje kako je norveški pilot u posljednji trenutak izbjegao sudar s ruskim lovcem MiG-31.

Kako se vidi na videosnimci, pilot norveškog zrakoplova F-16 morao je izvesti iznenadni manevar u lijevu stranu, a na desnoj strani se odjednom iz vedra neba ukazuje ruski zrakoplov, udaljen svega dvadesetak metara.

- Što dovraga! - uzviknuo je norveški pilot.
 
Glasnogovornik norveških zračnih snaga Brynjar Stordal rekao je u službenoj izjavi da "ponašanje ruskog pilota nije bilo posve normalno".

Novi incident nad europskim tlom dodatno je ulje na vatru ionako napetih odnosa između Rusije i NATO-a posljednjih mjeseci.

- Ne znamo radi li se o pogrešci ili namjernoj provokaciji - kazao je Stordal, dodavši da je norveška vlada uputila oštru notu službenom Kremlju.

Bliski susret odigrao se u međunarodnom zračnom prostoru sjeverno od Norveške, ali Stordal nije želio otkriti datum kad je točno do njega došlo.

Samo ove godine Norveška je imala 43 slična incidenta u kojima su njihovi vojni zrakoplovi identificirali čak 69 ruskih zrakoplova. Prošle godine dogodio se 41 incident, a identificirano je 58 ruskih zrakoplova.

Ranije ove godine, misteriozan objekt, za kojeg se vjeruje da se radilo o ruskoj podmornici, viđen je u vodama nedaleko švedske prijestolnice Stockholma.
 


jutarnji.hr