Norveška će, u sklopu pomoći Ukrajini, poslati osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i ostalu opremu, objavila je danas norveška vlada.

"Sada je važnije nego ikada dosad da podupremo ukrajinsku borbu za slobodu", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere. Norveška je objavila da će Ukrajini poslati i četiri tenka za posebne namjene iz svojeg arsenala oklopnih vozila, a precizan izbor ovisi o tomu što će Ukrajini najviše trebati.

Šalju osam Leoparda 2, imaju ih 36

Ta će skandinavska zemlja uz sve nabrojano izdvojiti i sredstva za streljivo i za rezervne dijelove, izvijestilo je ministarstvo obrane. Norveška, država koja na Arktiku graniči s Rusijom, ima ukupno 36 tenkova Leopard 2.

Ministar obrane Bjørn Arild Gram u utorak je, na sastanku međunarodne kontaktne skupine za isporuke oružja Ukrajini koji se održava u Bruxellesu, rekao da se situacija u Ukrajini približava kritičnoj fazi i da zemlja ovisi o brzoj i sveobuhvatnoj potpori zapadnih zemalja.

Norveška trenutačno raspolaže s 36 tenkova Leopard starijeg tipa 2A4, no početkom veljače je izvijestila da će nabaviti 54 nova tenka njemačkog proizvođača oružja Krauss-Maffei Wegmanna, ali i kako postoji mogućnost da ih nabavi još 18. Ova skandinavska zemlja, članica NATO-a, očekuje da će prve nove tenkove dobiti 2026. godine.