Davide Astori, kapetan Fiorentine i reprezentativac Italije, prije dva mjeseca proslavio je 31. rođendan, zadnji u životu. Njegova kćerkica Vittoria svoj treći rođendan neće slaviti s ocem.

Jer nakon što je do 23 sata u subotu navečer u hotelskoj sobi u Udinama sa suigračem Marcom Sportiellom igrao Playstation, Astori je u snu umro od srčanog udara u gradu u kojem je u nedjelju popodne trebao voditi momčad protiv Udinesea u 27. kolu Serie A.
 
Astori je bio poznat po tome da se uvijek na gostovanjima, pripremama i karantenama prvi budio i dolazio na doručak. Tako da je njegov nedolazak na jutarnji obrok odmah bio sumnjiv suigračima.
 
Zvali su ga na telefon, ali nije se javljao, zatim su otišli do njegove sobe. Nakon što nitko nije odgovarao na kucanje po vratima, igrači Fiorentine provalili su i zatekli kapetana mrtvog na krevetu.
 
Vijest o Astorijevoj smrti brzo se proširila Italijom i rasplakala cijelu zemlju, a zatim i nogometni svijet.
 
Na molbu igrača, klubova i Damiana Tommasija, predsjednika udruženja nogometaša, otkazane su sve utakmice Serie A koje su se trebale igrati u nedjelju.
 
Društvenim mrežama krenule su tisuće poruka nogometaša i klubova sa svih strana svijeta, kojima je izražavana sućut i tuga zbog Astorijeve smrti.
 
Ali nitko to nije sažeo kao veliki Gigi Buffon. Kada pročitate njegovo oproštajno pismo pokojnom prijatelju, osjetit ćete ono što mnogi govore i pišu.

Da su zbog Astorijeve smrti plakali dva puta; kada su čuli da je umro i nakon što su pročitali ono što mu je poručio Buffon:
 
Dragi Asto,
 
Gotovo nikada ne otkrivam javno razmišljanja o nekoj osobi koju poznajem, jer uvijek sam osjećao da ljepota i jedinstvenost međuljudskih odnosa, uzajamnog povjerenja i privrženosti, ne bi trebale biti javno eksploatirane i bacane pred one koji ne znaju poštovati specifične veze.
 
U tvom slučaju osjećam potrebu napraviti iznimku od mog pravila, jer ti imaš mladu ženu i članove obitelji koji pate, posebno tvoja mala djevojčica, koja zaslužuje znati da je njen otac u svakom pogledu bio savršena osoba... sjajna i savršena osoba... Bio si najbolji predstavnik starinskog svijeta koji nestaje, u kojem su glavne vrijednosti bile altruizam, stil, obrazovanje i poštovanje prema drugima.
 
Počivaj u miru.
 
Tvoj ludi Gigi.