Oko stotinu afganistanskih nogometaša, nogometašica i njihovih obitelji doputovali su letom iz Kabula u Dohu, objavio je pomoćnik katarskog ministra vanjskih poslova Lolwah Alkhater, a potvrdila i FIFA, prenosi HRT.

''Osmi putnički let iz Kabula upravo je stigao u Katar. Na letu je i oko 100 nogometaša i njihovih obitelji, uključujući i igračice'', napisao je Alkhater na Twitteru.

Talibani su 15. kolovoza preuzeli vlast u Afganistanu, nakon čega su uslijedile masovne evakuacije iz Kabula.

Britanski mediji izvijestili su da je najmanje 20 članova afganistanske ženske nogometne ekipe među onima koji su bili na letu i da je FIFA usko surađivala s katarskom vladom na koordinaciji dolaska sportaša.

FIFA je u kolovozu priopćila kako pregovara o iznimno zahtjevnoj evakuaciji nogometaša i drugih sportaša iz Afganistana nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Međunarodni biciklistički savez (UCI) priopćio je u ponedjeljak da je pomogao u evakuaciji 165 izbjeglica iz Afganistana, među kojima su bile i žene biciklistice.

Australija je u kolovozu evakuirala više od 50 afganistanskih sportašica i članova njihovih obitelji, dok je nekoliko igračica iz mlade afganistanske nacionalne nogometne ekipe dobilo azil u Portugalu.