Njemačkoj prijeti kolaps u logistici i trgovini jer poslodavcima u toj zemlji nedostaje između 45.000 i 60.000 vozača kamiona, pišu tamošnji mediji te dodaju kako bi se uskoro mogao dogoditi crni scenarij a police supermarketa mogle bi postati prazne, piše ZDF, prenosi Večernji.

- Špediteri očajnički traže nove ljude, čak i na parkiralištima. Nalazimo se na rubu kolapsa u opskrbljivanju i logistici. Potrebne su mjere kako bi zanimanje vozača kamiona bilo što atraktivnije mladim ljudima - upozorio je Dirk Engelhard, glasnogovornik Njemačkog udruženja špeditera i logistike te dodao:

- Prazninu u radnim mjestima ne mogu popuniti više ni vozači iz istočne Europe jer je i tamo slična situacija. A istodobno se povećava količina potrebe za transportom čemu je pridonijelo i snažno povećanje u online trgovini.

Zanimanje vozača kamiona postalo je nepopularno zbog niskih plaća i loših uvjeta rada, a na njihov nedostatak utjecala je i činjenica što ih svake godine u Njemačkoj 30.000 ode u mirovinu dok dođe tek 15-ak tisuća novih vozača.

Predviđa se da će 40 posto njih otići u mirovinu u sljedećih 10 do 15 godina pa bi ih u 2030. godine u Njemačkoj moglo nedostajati čak 150.000. Udio žena u ovom zanimanju tek je 1,7 posto.