Njemački pivari u srijedu su upozorili na mogućnost nestašice boca u ljetnome razdoblju te su pozvali građane da ne zadržavaju prazne boce, nego da ih što prije vrate u maloprodaju.

"Najkasnije u kolovozu moglo bi doći do poteškoća u nabavci boca. Situacija je izuzetno napeta“, rekao je za dnevnik Bild Holger Eichele, direktor Njemačkog pivarskog saveza.

Kao razlog Eichele navodi drastičan porast cijene energenata, što usporava proizvodnju boca. Istodobno mnogim špedicijama nedostaju vozači, što dovodi do prekida lanaca opskrbe.

Udruga njemačke staklarske industrije objavila je da su troškovi energije u usporedbi s prošlom godinom porasli i do 500 posto.

"Tko nije na vrijeme potpisao dugoročne ugovore sa staklarnama, sada plaća i 80 posto više cijene po boci nego prije godinu dana“, kaže Eichele.

One je apelirao na potrošače da kod kuće ne skladište prazne boce, nego da ih što prije vrate u maloprodaju.

Potpredsjednik Saveza pivara Berlina i Brandenburga, Stefan Fritsche smatra da nestašica i poskupljenje boca najviše pogađa male i srednje pivovare što, kako je rekao, ugrožava bogatstvo i raznolikost ponude na njemačkom tržištu piva.

U Njemačkoj je u pogonu preko 1500 pivovara, od čega je najviše malih pivovara smještenih uglavnom na jugu zemlje.