Njemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači ocijenili su svoju poslovnu situaciju u listopadu znatno boljom nego prethodnog mjeseca, mada su malo pesimističniji prema budućnosti, prema najnovijoj anketi instituta IFO.

Indikator trenutne poslovne situacije popeo se u listopadu na minus 0,2 poena s minus 20,4 poena iz rujna, a najnižu razinu od minus 86,2 boda dotaknuo je u travnju, piše Tanjug.

''Potražnja za automobilima zabilježila je snažan rast, što je znatno popravilo raspoloženje među menadžerima'', kaže Klaus Wohlrabe, šef anketnog sektora u IFO-u.

Ipak otkazi

Iskorištenost kapaciteta u autoindustriji je zabilježila značaj rast u listopadu na 86 posto, u odnosu na 73 posto u srpnju.

Broj novoregistriranih automobila koje su proizvele njemačke kompanije već je u rujnu zabilježio povećanje na godišnjoj razini od pet posto. Međutim, treba imati u vidu da su električni i hibridni automobili glavna poluga za ovaj rast, a njemački proizvođači još uvijek nemaju mnogo takvih vozila na tržištu, napominje IFO.

S druge strane, anketa pokazuje pad mnogih pokazatelja. Primjera radi, indeks poslovnih očekivanja u budućnosti je pao četvrti mjesec zaredom, s 27,6 poena u rujnu na 17,7 poena u listopadu.

Izuzetno visoka rujanska razina narudžbi za buduće isporuke nije se održala, pri čemu je odgovarajući pokazatelj pao sa 51,5 na 29,2 poena u listopadu. Kompanije i dalje planiraju povećati proizvodnju, ali su nešto opreznije nego u runu. Usprkos dobroj situaciji u cjelini, proizvođači automobila trenutno planiraju smanjiti broj zaposlenih.

Kina najvažnija

Strana tržišta će vjerojatno biti nešto manje dinamična u narednim mjesecima, s obzirom na to da listopadski indeks, izveden na osnovu odgovora njemačkih auto kompanija, iznosi 23,2 poena u odnosu na 31,3 poena u rujnu.

Preko 70 posto automobila proizvedenih u Njemačkoj se izvozi (74,8 posto u 2019.).

''Mada su glavne europske države kupci - Velika Britanija, Francuska, Italija, Španjolska, kao i SAD, još uvijek snažno u raljama pandemije korona virusa, u Kini ponovo znatno raste potražnja za njemačkim automobilima'', kaže Oliver Falck, direktor u IFO centru za industrijsku organizaciju i nove tehnologije.

Kina je 2019. bila treća najvažnija izvozna destinacija za njemačke proizvođače automobila, posle Velike Britanije i SAD-a.

Ukupan izvoz njemačkih automobila u prva tri kvartala 2020. godine pao je za 34 posto u odnosu na prošlu godinu, a ta cifra bi bila još drastičnija da u Kini nije došlo do povećanja potražnje posljednjih mjeseci, navodi se u izvještaju IFO instituta.