Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je pozvao oba kandidata na izborima za predsjednika SAD-a da pokažu suzdržanost dok rezultati izbora ne budu dostupni, dodavši da je neodgovorno pojačavati tenzije.

"Amerika je više od ‘one-man showa’. Svatko tko nastavi dolijevati ulje na vatru u situaciji poput ove, ponaša se neodgovorno", kazao je Maas njemačkom Funkeu.

U jednom od prvih komentara na tijek izbora za predsjednika SAD-a, Maas je dodao kako je vrijeme da se zadrži “hladna glava” dok neovisno utvrđeni rezultati glasovanja ne budu dostupni.

U izrazito tijesnoj izbornoj utrci u Sjedinjenim Američkim Državama, nastavlja se brojanje glasova. Rezultati izbora ovise o tankoj razlici u glasovima u nekoliko presudnih država. Republikanski kandidat i aktualni predsjednik Donald Trump podnio je nekoliko sudskih tužbi nadajući se kako će usporiti suparnika, demokrata Joea Bidena, zbog čega su u nekim dijelovima SAD-a porasle tenzije.

"Kako bi rezultat izbora - koji još nije utvrđen - bio prihvaćen, svi se prvo moraju suzdržati", kazao je Maas dodajući da su časni gubitnici važniji za funkcioniranje demokracije nego sjajni pobjednici.