Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas jučer je naglasio važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, upozorivši da će cijela regija biti destabilizirana ako Teheran nastavi raditi na vojnom nuklearnom programu.

"Ne želimo to - to bi moglo zapaliti cijelu regiju", rekao je Maas na početku Opće skupštine UN-a u New Yorku, ponovivši svoju potporu sporazumu iz 2015. kojim su Iranu nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine američkih i međunarodnih sankcija. 

Nametnuta ograničenja onemogućavala su Teheran da proizvede nuklearnu bombu.

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju ove godine izašao je iz nuklearnog sporazuma s Iranom, koji je potpisala prethodna administracija na čelu s predsjednikom Barackom Obamom. Trump je ponovno uveo sankcije toj zemlji zaprijetivši da će strogo kažnjavati kompanije i tvrtke koje posluju s Iranom, uključujući financijske institucije. 

Maasovi komentari uslijedili su nakon što su europske stranke u sporazumu, unatoč američkim sankcijama, kasno u ponedjeljak objavile planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom. 

Te planove objavila je ministrica vanjskih poslova Europske unije Federica Mogherini u izjavi nakon ministarskog sastanka na marginama aktualne Opće skupštine UN-a, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine.

Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovu očuvanju te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom unatoč američkim pritiscima.

EU traži načine da zaštiti europske tvrtke koje posluju s Teheranom, iako su se mnoge multinacionalne tvrtke već odlučile povući iz Irana.