Njemački kancelar Olaf Scholz zajamčio je u četvrtak u Berlinu čelnicima Estonije, Litve i Latvije solidarnost u vezi s pojačanim vojnim aktivnostima Rusije u neposrednoj blizini ovih zemalja.

"Baltičke zemlje su neposredno pogođene zabrinjavajućim aktivnostima koje potiče Rusija", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz prilikom susreta s estonskom premijerkom Kajom Kallas, latvijskim premijerom Krisjanisom Karinsom i litvanskim predsjednikom Gitanasom Nausedom u Berlinu.

"Njemačka i baltičke zemlje dijele zajednički stav glede ukrajinske krize"

Scholz je naglasio kako Njemačka i baltičke članice Europske unije dijele zajednički stav glede ukrajinske krize i ruskih vojnih provokacija, poput zajedničkih vojnih manevara u Bjelorusiji. "Mi ozbiljno shvaćamo brige naših partnera. Važno mi je naglasiti da smo na vašoj strani", rekao je Scholz koji bi sljedećeg tjedna trebao otputovati na razgovore u Moskvu i Kijev.

On je početkom ovog tjedna već na temu napetosti oko Ukrajine razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu te s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Andrzejom Dudom u utorak u Berlinu.

"Trenutno se radi, ni manje ni više, na tome da spriječimo rat u Europi", rekao je Scholz i najavio povećanje broja njemačkih vojnika koji u sklopu NATO postrojbi borave u Litvi za 350. Čelnici baltičkih zemalja iskazali su želju za pojačanim angažmanom Njemačke u rješavanju trenutne krize.

"Vrlo je važno da ojačamo istočno krilo NATO-a"

"Vrlo je važno da ojačamo istočno krilo NATO-a. Naš savez mora biti u stanju reagirati brzo i odlučno u ovoj regiji", rekao je litvanski predsjednik Nauseda. Estonska premijerka Kallas je istaknula kako je sada najvažnije da EU i NATO pokažu jedinstvo.

"Svaki i najmanji znak nejedinstva i pomanjkanja odlučnosti bi mogao odaslati lažni signal Rusiji", rekla je Kallas. Latvijski premijer Karins je rekao kako EU i NATO moraju djelovati s "pozicija moći".

"Uloga Njemačke je pritom od presudne važnosti", zaključio je Kallas. Baltički čelnici su ukazali na to kako Njemačka trenutno s 1.57 posto BND ulaže mnogo manje u vojni budžet od baltičkih članica NATO-a.