Pred odlazak na svjetsko prvenstvo u Rusiji, aktualni svjetski prvak Njemačka još uvijek ima čitav niz problema koji izazivaju ozbiljnu zabrinutost tamošnje nogometne javnosti.

Zadnji test pred SP 2018, u kojem su u Leverkusenu s mršavih 2:1 pobijedili Saudijsku Arabiju, pokazao je da većina igrača nije dosegnula nužnu formu koja bi jamčila obranu titule od prije četiri godine.

Izbornik Joachim Löw sinoć je imao samo jednog igrača na vrhunskom nivou, Marca Reusa, nogometaša tako sklonog ozljedama da je za mnoge pravo čudo kako mu se i ovaj put nije dogodio neki peh zbog kojega bi morao propustiti Mundijal, kao što je to bilo u Brazilu 2014.

Reus putuje u Rusiju uz spoznaju da u ovome trenutku pruža najviše od svih igrača Elfa, a za mjesto u prvih jedanaest morat će se boriti protiv Özila, koji ima stanovite probleme s lakšom ozljedom koljena.

Nijemci se sjećaju utakmice protiv Saudijske Arabije na svjetskom prvenstvu 2002. godine, kada su tu skromnu reprezentaciju pomeli rezultatom 8:0, a sinoć u Leverkusenu gotovo da im je i pobjeda mogla pobjeći iz ruku nakon vodstva od 2:0 u prvom poluvremenu.

Njemačkoj kao da nedostaje tradicionalnih karakteristika koje krase njihov nogomet: želje za trčanjem, agresivnosti u pristupu, timskoga duha, taktičke smirenosti i pojedinačne pouzdanosti igrača.

Joachim Löw sinoć je pred domaćom publikom morao podnositi i jednu drugu frustraciju. Naime, ulaskom u igru Ilkayja Gündogana, navijači su započeli koncerte gromoglasnih zvižduka. Svaki put kad bi Gündogan primio loptu, publika je neumorno zviždala.

Povod zvižducima upućenim vlastitom reprezentativcu je nedavni skandal u Londonu, gdje se Gündogan slikao s turskim predsjednikom Erdoganom, poklonivši mu svoj dres Manchester Cityja s posvetom "Ovo je za moga predsjednika".

Njemački nogometni savez je kasnije danima ''peglao'' ovaj slučaj, Gündogan je izišao pred njemačke novinare i izjavio kako se on u potpunosti identificira s vrijednostima svoje zemlje i svoje reprezentacije, ali očito je da publika nije sve to prihvatila.

Sreća za ovoga veznjaka pa će se svjetsko prvenstvo igrati u dalekoj Rusiji, gdje će na tribinama ipak biti znatno manje njemačkih navijača nego na nekom njemačkom stadionu.

"Nikome ne pomaže kad jedan igrač nacionalne vrste bude tako izviždan. Što treba Ilkay sad učiniti? U redu, napravio je tu fotografiju, ali je kasnije jasno dao do znanja privrženost njemačkim vrijednostima. Ova tema bi jednom morala biti skinuta s dnevnog reda", kazao je njemački izbornik nakon mršave pobjede nad Saudijskom Arabijom.

Löw je nekoliko puta uz liniju igrališta gestikulirao u pravcu gledatelja, pokušavajući ih animirati da pruže podršku Gündoganu, ali nije urodilo željenim rezultatom. Suigrači su nedvosmisleno pokazali Gündoganu kako stoje iza njega, no hoće li mu to pomoći da se bolje osjeća, drugo je pitanje.

Inače, strijelci za njemačku bili su Werner (10.) i Hawsawi (autogol, 43.), dok je konačnih 2:1 postavio Al-Jassim iz odbijanca (85.) nakon što je ter Stegen obranio jedanaesterac kojeg je izveo Al-Sahlawi.