Zbog pokušaja Rusije da destabilizira Bosnu i Hercegovinu, njemački Bundestag će danas glasati o ponovnom ulasku u vojnu misiju EU-a EUFOR Althea, prenosi EUROACTIV.

Nakon više od 10 godina, Njemačka se namjerava ponovo pridružiti misiji EU i poslati do 50 vojnika u BiH. Na ovaj potez Njemačka se odlučila zbog napora Republike Srpske, da se odcijepi, i to se navodi kao razlog za zabrinutost njemačke vlade.

- Njemačka želi vidno ojačati EUFOR s obzirom na predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. Jer sveukupno gledano, situacija je već veoma ozbiljna posljednjih nekoliko mjeseci - rekao je za EURACTIV Andreas Wittkowsky, viši istraživač u Centru za međunarodne mirovne operacije u Berlinu.

Zbog rata u Ukrajini i konfrontacije Zapada i Rusije, postoji opasnost da bi Kremlj mogao iskoristiti trenutnu situaciju “kao katalizator za daljnju destabilizaciju Bosne i Hercegovine”, stoji u zahtjevu upućenom parlamentu Njemačke.

Međutim, budućnost misije EU trenutno je neizvjesna. Vijeće sigurnosti UN-a mora joj produžiti mandat već u studenom što bi Rusiji omogućilo da stavi veto na produženje misije.

- Ruski veto sasvim je moguć i to je svakako nešto što se mora uključiti u kalkulacije - naglasio je Wittkowsky.