Njemačke vlasti planiraju postupno popuštanje mjera borbe protiv pandemije do početka proljeća, proizlazi iz nacrta dokumenta koji pripremaju njemačke savezne i pokrajinske vlasti, prenose u ponedjeljak njemačke agencije.

„U trećem i posljednjem stupnju popuštanja bi bile ukinute sve dubinske mjere. Na snazi bi trebale ostati samo temeljne mjere poput nošenja maski“, stoji u nacrtu dokumenta koji se priprema za sastanak saveznih i pokrajinskih vlasti o daljnjem postupku u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji bi trebao biti održan u srijedu.

U prvoj fazi bila bi ukinuta ograničenja broja osoba na privatnim okupljanjima sa sadašnjih 10 osoba na „najmanje 20“. Ta bi mjera međutim ostala na snazi dulje, do 19. ožujka, za one koji nisu cijepljeni.

Istodobno bi trebalo biti ukinuto pravilo 2G (pristup samo cijepljenima i onima koji su preboljeli virus) za maloprodaju. Ovdje bi, međutim, i dalje bilo obvezno nošenje zaštitnih maski.

U drugoj fazi bi od 4. ožujka posjet ugostiteljskim objektima trebao biti omogućen i osobama koje nisu cijepljene ili preboljele virus, ali koje posjeduju svježi test. Trenutno je to moguće samo za osobe koje ispunjavaju 2G pravila, a na mnogim mjestima vrijedi tzv. 2G+ pravilo koje dodatno još iziskuje i booster ili aktualni test.

Diskoteke i klubovi će ponovno smjeti otvoriti vrata, ali samo za osobe koje ispunjavaju uvjete iz 2G+ pravila.

Pravila bi trebala biti ublažena i za događaje čija važnost prelazi lokalne granice, pri čemu se prije svega misli na sportske događaje poput utakmica Bundeslige.

U posljednjem koraku od 20. ožujka bilo bi ukinuto pravo na rad od kuće, uz istodobni poziv poslodavcima da se to ipak omogući tamo gdje to radni procesi dopuštaju.

Popuštanje mjera se temelji na procjeni Stručnog vijeća savezne vlade za pitanje pandemije, koje je preko vikenda predložilo popuštanja i procijenilo da je pandemijski omikron val u silaznoj putanji.

Novi dogovor bi, međutim, trebao omogućiti uvođenje strožih mjera pri porastu incidencije.