Predsjednik Njemačkog ureda za zaštitu ustavnog poretka Hans-Georg Maassen pokušao je  obraniti njemačku sigurnosnu službu od optužbi da su zakazale u slučaju napadača na berlinski božićni sajam.

"Kolege u zajedničkom stožeru za obranu od terorizma su postupile profesionalno. Ja ne vidim da su nečemu pogriješili", rekao je Maassen u razgovoru za njemačku novinsku agenciju dpa.
 
Tunišanin Anis Amri, kojeg se sumnjiči da je 19. prosinca ukradenim teretnim vozilom uletio na božićni sajam u Berlinu i pritom usmrtio 12 i ozlijedio preko 50 osoba, te je nakon nekoliko dana ubijen u sukobu s talijanskom policijom, slobodno se kretao Njemačkom iako je trebao biti protjeran u Tunis, prenosi Hina

Kritike sigurnosnih službi
 
U njemačkoj javnosti se već danima kritizira postupak sigurnosnih službi zbog činjenice da je Amri bio dobro poznat vlastima kao nasilni islamist i kao osoba kojoj je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azilom.
 
Nadležni za slučaj Amri tvrde kako nije bilo zakonskih temelja za njegovo uhićenje.
 
"Dokazni materijal nije bio dostatan za njegovo uhićenje", rekao je Maassen. On je također dodao kako se službe moraju osloniti na izvore koji im stoje na raspolaganju.
 
"Moramo imati u vidu da u Njemačkoj postoji još potencijalno opasnih islamista i da ih ne možemo sve pratiti", rekao je Maassen.

U Njemačkoj 548 akutno opasnih islamista
 
Prema spoznajama Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), u Njemačkoj je trenutno 548 islamista svrstano u kategoriju "akutno opasnih", dakle kao osoba za koje se u svakom trenutku može očekivati da će napasti.
 
Otprilike polovica se trenutno ne nalazi u Njemačkoj, a oko 80 ih služi zatvorsku kaznu. Obavještajne službe procjenjuju da ekstremnoj islamističkoj sceni u Njemačkoj pripada oko 1200 osoba.
 
Nakon napada u Berlinu sve više političara traži mjere protiv potencijalno opasnih islamista, poput pritvora do trenutka protjerivanja te bolju koordinaciju pokrajinskih i saveznih sigurnosnih službi.