Pandemija korone Nijemce će vjerovatno koštati dobrih 50 milijardi eura, i to samo u prvom kvartalu 2021. Ukupna šteta je mnogo veća, pokazuju proračuni Instituta za njemačko gospodarstvo.
 
Ukupan gubitak njemačke države i građana zbog pandemije korone do sada je iznosio oko 250 milijardi eura, izračunao je Institut njemačkog gospodarstva iz Kölnu (IV) točno godinu dana nakon prvog lockdowna koje je počelo 14. ožujka 2020. Do sada je više od 16.000 tvrtki proglasilo bankrot, a tu je još i 5.000 takozvanih tzv. zombi tvrtki, odnosno onih bez izgleda na preživljavanje, piše DW.

“Korona-kriza je bila i još uvijek jeste veliki šok za njemačku ekonomiju”, kaže direktor Instituta Mihael Hiter.

“Paketi pomoći savezne vlade i naknada za skraćeno radno vrijeme spriječili su još gore posljedice, ali nisu sve tvrtke mogle savladati ovu tešku fazu. Nadamo se kako će se stopa cijeljenja povećati tako da tvrtke konačno ponovo moći planirati i da s više samopouzdanja gledaju u budućnost”, rekao je Hiter.

Zatvorene trgovine, poremećeni lanci opskrbe, milijuni ljudi na skraćenom radu: pandemija je do temelja potresla gotovo sva područja gospodarstva, a posebno su dugotrajni lockdown imali negativan utjecaj na tvrtke.

U prvom tromjesečju 2020. godine, prema proračunima instituta, bruto domaći proizvod (BDP) opao je relativno blago. Zatim je uslijedio šok u drugom kvartalu: prognozirani BDP bez korone u tom razdoblju bio bi oko 850 milijardi eura, a zapravo je bio oko 100 milijardi eura manji.

U trećem kvartalu, posebno u ljetnim mjesecima, razlika je ponovo značajno smanjena, ali nije u potpunosti nestala. Ponovnim lockdownom od kraja 2020. godine, gubitci su se ponovo povećali. Prema navodima instituta, pandemija će vjerojatno koštati dobrih 50 milijardi eura samo u prvom kvartalu 2021. godine.

Nezavisne.com