U Njemačkoj su zabranjene aktivnosti političkog krila šiitske organizacije Hezbollah.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke Steve Alter je na svom Twitter nalogu objavio da su aktivnosti političkog krila Hezbollaha zabranjene naredbom ministra Horsta Seehofera.

Alter je kazao da je njemačka policija jutros izvela istodobne racije u nekoliko saveznih pokrajina te je napomenuo da vladavina prava mora ima sposobnost djelovanja i u kriznim situacijama.

Ministar Seehofer je zabranu Hezbolaha opravdao i „povijesnom odgovornošću Njemačke prema Izraelu“.

„Mi se protiv toga moramo boriti svim sredstvima koje jednoj državi stoje na raspolaganju“, rekao je Seehofer.

Prema vijestima njemačke novinske agencije DPA, policija je jutros izvela racije na udruženja i džamije u Berlinu, Bremenu, Münsteru i Dortmundu za koje se sumnja da su povezani s Hezbollahom.

U vijestima se navodi da Hezbollah u Njemačkoj nema službeno predstavništvo, ali da su pripadnici tog pokreta povezani i da sakupljaju donacije.

Dodaje se da je njemačka sigurnosna služba Savezni ured za zaštitu ustava proglasio Hezbollah terorističkom organizacijom.

Unutarnjopolitički glasnogovornik vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) Mathias Middelberg pozdravio je zabranu i rekao kako u budućnosti više neće biti financiranja terora i širenja antiizraelske propagande s njemačkog teritorija.

„Zabrana je vrlo važna odluka i važan i značajan korak u globalnoj borbi protiv terorizma“, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, ustvrdivši da su sva krila Hezbolaha, društveno, političko i vojno, terorističke organizacije.

On je Njemačkoj izrazio „duboku zahvalnost“ i izrazio nadu da će se za njemačkim primjerom povesti i ostale članice Europske unije.

Berlin je ranije pravio razliku između političkog i vojnog krila Hezbolaha, koje se borilo uz vojsku predsjednika Bašara al Asada u Siriji.

Političko krilo Hezbollaha je 2013. godine EU stavila na listu terorističkih organizacija.