Sedam godina nakon što je ukinuto obvezno služenje vojnog roka u Njemačkoj, vojska razmišlja o popunjavanju svojih redova državljanima drugih članica EU.

Kako javlja BBC, glavni inspektor njemačke vojske Eberhard Zorn izjavio je da vojska mora "gledati u svim smjerovima u vremenima nedostatka stručnih kadrova" kao što su liječnici ili stručnjaci za IT, javlja BBC.

Naime, njemačka vojska se već godinama bori s manjim budžetom, a do 2025. planiraju povećati broj svojih pripadnika za 21.000.

Njemačka vojska je sve brojnija

U svjetlu kritika koje je Njemačkoj uputio američki predsjednik Donald Trump, njemačka vojska planira povećanje obrambenog proračuna s 1,2 na 1,5 posto BDP-a do 2024. godine.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je u nedavnom intervjuu ustvrdila da vojska trenutno zapošljava 182 tisuće uniformiranih vojnika, što je porast od 6,5 tisuća u zadnje dvije godine. U narednih sedam godina ukupna brojka uniformiranih vojnika trebala bi doseći 203 tisuće.

Glavni inspektor njemačke vojske, general Eberhard Zorn, u razgovoru za novine Funke rekao je kako "vojska treba nove ljude" i kako se jako trude privući novu generaciju vojnika. No dodao je i kako je zapošljavanje građana drugih zemalja EU u vojsci "jedna od opcija". Iako bi državljani drugih zemalja EU radili u uniformi, tu se prvenstveno radi o specijalistima, a ne "običnim" vojnicima.

Nijemci se već konzultirali s partnerima u Europskoj uniji

Funke je objavio da je po tom pitanju njemačka vlada već konzultirala svoje europske partnere koji su reagirali vrlo oprezno, a naročito u istočnoj Europi.

Prema zakonima koji su doneseni nakon završetka Drugog svjetskog rata, vojnici u njemačkoj vojsci moraju biti njemački državljani, podsjeća BBC.

Parlamentarni povjerenik za oružane snage, Hans-Peter Bartels, rekao je kako je primanje državljana iz drugih zemalja EU u njemačku vojsku već "neka vrsta normale" s obzirom na to da nezanemariv broj njemačkih vojnika ionako ima dvojno državljanstvo ili imigrantsko porijeklo.