Po pritiskom ekoloških protesta i rasta popularnosti opozicijske stranke Zelenih, njemačka vlada u petak je pristala na paket mjera u borbi protiv klimatskih promjena vrijedan 54 milijarde eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da sporazum koji su dogovorile vladajuće stranke predstavlja veliki podsticaj za njemačke napore na suzbijanju emisije stakleničkih gasova.

Najveća europska ekonomija namjerava suzbiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. u poređenju s nivoima iz 1990. godine.

- Vjerujemo da možemo ostvariti te ciljeve i istinski smo položili temelje za to - izjavila je Merkel.

Njemačka je dugo vremena bila lider na polju zaštite okoliša, ali je počela zaostajati za brojnim europskim zemljama u posljednjim godinama, i izgleda da neće ostvariti svoje ciljeve suzbijanja emisije štetnih plinova do 2020. godine. Prometni sektor Njemačke posebno nije ispunio ciljeve redukcije stakleničkih plinova.

Vladina oprezna klimatska politika u kontrastu je sa stavovima većine njemačkih glasača da je borba protiv globalnog zagrijavanja najurgentnije pitanje.

Njemački učenici prihvatili su tjedne  proteste švedske tinejdžerske ekološke aktivistice Grete Thunberg, održavajući velike protestne skupove svakog petka koji su naišli na podršku šire javnosti.

Anketa koju je danas objavila televizija ARD pokazala je da je 64 posto glasača za to da bi vlada trebala učiniti zaštitu klime prioritetom nad ekonomskim rastom. Samo 24 posto ispitanika izjavilo je da bi ekonomski rast trebao biti prioritet, prenosi Associaterd Press.