Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser najavila je uvođenje pograničnih kontrola i na granici prema Poljskoj i Češkoj, prenose danas njemački mediji.

"Moramo biti pragmatični"

"Mislim da sada moramo biti pragmatični i uvesti stacionarne pogranične kontrole i na granicama prema Poljskoj i Češkoj", rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za dnevnik "Welt am Sonntag".

Ona je rekla kako već sada postoje dubinske kontrole u pograničnim područjima koje će se nadopunjavati stacionarnim kontrolama na samoj granici. Faeser je istodobno rekla kako se ne smije očekivati da će uvođenje stalnih kontrola granica prema Poljskoj i Češkoj riješiti problem ilegalnih migracija.

"Želimo smanjiti broj izbjeglica koje dolaze u Njemačkoj"

"Ovo je samo jedan od instrumenata koji bi trebali pridonijeti smanjenju broja izbjeglica koje dolaze u Njemačku", rekla je njemačka ministrica unutarnjih poslova.

Faeser je mjesecima odbijala zahtjev oporbe i saveznih pokrajina na istoku Njemačke koje se nalaze na udaru sve snažnijeg vala izbjeglica koje u posljednje vrijeme pojačano dolaze preko Češke i prije svega Poljske. Ovakve kontrole još od 2015. postoje i na njemačko-austrijskim graničnim prijelazima.

Najavu Faeser da ipak uvede kontrole prema Poljskoj i Češkoj pozdravili su sindikati policajaca kao i demokršćanska oporba.

Kako javlja javni servis ARD, u posljednje vrijeme tzv. Balkanska ruta do Njemačke vodi pojačano preko Mađarske i dalje Slovačke, Češke ili Poljske. Kao razlozi za promjenu rute se navodi pojačana kontrola na granici Hrvatske prema BiH kao i stroži režim registracije izbjeglica u Austriji.

"Sporazum EU i Turske trenutno ne funkcionira dobro"

Faeser je rekla kako je jedan od razloga povećanja broja izbjeglica i činjenica da sporazum između Europske unije i Turske o sprječavanju odlaska izbjeglica prema EU "trenutno ne funkcionira dobro".

Borba za smanjenje broja izbjeglica glavna je društveno-politička tema posljednjih dana u Njemačkoj, a vlada je signalizirala oporbi kako teži nadstranačkom rješenju ovog pitanja.

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačku je stiglo preko 200.000 izbjeglica što je više nego cijele prošle godine, a vlasti strahuju kako bi brojke mogle dosegnuti razmjere iz kriznih godina 2015. i 2016. kada je u Njemačku stiglo preko milijun izbjeglica mahom iz Sirije.

Gradovi i općine već mjesecima šalju apele na saveznu vladu da zaustavi priljev izbjeglica zbog popunjenosti prihvatnih kapaciteta i probijanja financijskih okvira.