Njemačka uvelike ovisi o uvozu mnogih ključnih sirovina i često se u potpunosti oslanja na druge zemlje kako bi zadovoljila svoju potražnju, pokazuje studija koju je Reuters imao na uvid, a koja upozorava da se ta ovisnost uglavnom odnosi na njemački uvoz iz autoritarnih režima.

Istraživački institut DIW objavio je da je 30 sirovina klasificirao posebno kritičnima, a potpunu, 100-postotnu ovisnost Njemačka ima o uvozu njih 14.

Za još tri sirovine ovisnost je rangirana iznad 95 posto.

"Rusija nam je ove godine drastično pokazala kako ovisnost o sirovinama autokratski režimi mogu koristiti kao sredstvo političkog pritiska i kakve su ozbiljne gospodarske posljedice takve ovisnosti", rekao je voditelj odjela za svjetsko gospodarstvo DIW-a Lukas Menkhoff.

Uvoz energije iz Rusije pao je od početka rata u Ukrajini, podižući inflaciju u najvećem europskom gospodarstvu i tjerajući ga u potragu za alternativnim izvorima.

U slučaju rijetkih minerala nezamjenjivih u proizvodnji električnih automobila i vjetroturbina, Njemačka i Europska unija ovise o opskrbi iz Kine - više od 90 posto, pokazalo je istraživanje.