Njemačka će se slanjem fregate Hessen priključiti planiranoj misiji Europske unije za zaštitu pomorskog prometa kroz Crveno more, javljaju njemački medij.

Fregata Hessen bi sljedećeg tjedna iz luke Wilhelmshaven trebala otploviti u smjeru Crvenog mora, gdje se očekuje da će preuzeti zadatke u sklopu misije koju bi, kako je planirano, tijekom veljače trebao odobriti Bundestag.

Misija Zaštitnik

Planirana vojna misija zemalja članica EU predviđa zaštitu trgovačkih brodova, koje napadaju jemenski Huti, oružana islamistička politička skupina s iranskom podrškom, prisustvom nekoliko ratnih brodova kao i proturaketnih sustava.

Misija će se zvati Aspides (Zaštitnik) i trebala bi štititi brodove u Crvenom moru, ali ne i sudjelovati u napadima na Hute.

Oprema na njemačkoj fregati

Njemačka fregata Hessen je opremljena proturaketnim sustavima i posebno je koncipirana za zaštitu i pratnju drugih plovila, a raspolaže radarom koji je u stanju pratiti zračni prostor veličine Sjevernog mora.

Državna tajnica u ministarstvu obrane Siemtje Moeller rekla je u četvrtak u Bruxellesu kako bi EU najkasnije 19. veljače mogao donijeti odluku o misiji te da bi nakon toga i Bundestag po kratkom postupku trebao odobriti sudjelovanje Bundeswehra.

Zbog napada na teretna plovila u Crvenom moru, dijelovi njemačke industrije su prijavili poteškoće u opskrbi, a tvornica automobila Tesla pored Berlina je obustavila proizvodnju na dva tjedna.