Svatko tko je ušao u Njemačku preko druge zemlje EU-a teško da bi trebao dobiti bilo kakvu potporu. Time se žele izbjeći mogući poticaji za dolazak u Njemačku.

Izbjeglice koje dolaze u Njemačkoj ne bi trebale više dobivati novac u gotovini već tzv. “kredit” na platnoj kartici. Naime, savezna i državna vlada trenutačno raspravlja o promjeni beneficija za tražitelje azila.

Savezna vlada trebala bi stvoriti uvjete za jedinstvenu platnu karticu u cijeloj zemlji, zahtijevaju premijeri saveznih zemalja, s izuzetkom Bremena, u zajedničkoj rezoluciji.

Njemački FDP želi smanjiti razinu naknada migrantima.

Prema tome, trebalo bi biti moguće pod strogim uvjetima smanjiti razinu naknada gotovo na nulu ako je jasno da je druga država članica EU odgovorna za osobu koja traži zaštitu u skladu s Dublinskom konvencijom, piše Fenix-magazin.

To znači: Svatko tko je ušao u Njemačku preko druge zemlje EU-a teško da bi trebao dobiti bilo kakvu potporu. Time se žele izbjeći mogući poticaji za dolazak u Njemačku.

Naime, sve veći broj ilegalnih migracija pogađa Europu. Kao ciljana zemlja slična Njemačkoj u fokusu je Austrija.

Prošle su nedjelje ministar financija Christian Lindner (44, FDP) i ministar pravosuđa Marco Buschmann (46, FDP) već pozvali na smanjenje beneficija za osobe koje u drugim državama EU-a imaju pravo na humanitarnu zaštitu, no oni to odbijaju jer radije bi otišli u Njemačku.

Odgovor je promptno stigao od koalicijskog partnera. Zamjenik čelnika stranke Zelenih, Andreas Audretsch, je kazao u intervjuu Tagesspiegelu kako Njemačka trenutačno doživljava utrku retoričke eskalacije iz različitih smjerova.

Treba raditi, a ne ležati

Andreas Audretsch smatra kako treba stvoriti poticaje za rad.

– Moderna socijalna država nije mreža za ležanje, nego odskočna daska za rad i uspjeh, rekao je Audretsch.

FDP poručuje kako njemačko društvo treba učinkovitu državu blagostanja temeljenu na učinku koja nedvosmisleno priznaje da oni koji rade uvijek moraju imati osjetno više od onih koji ne rade.

U Njemačkoj trenutačno ne postoji funkcionalan sustav platnih kartica za izbjeglic. Pilot test ovog sustava je postojao u Erdingu, ali je obustavljen 2020. zbog bankrota Wirecarda. Konkretni planovi za platne kartice trenutno su iznimka: samo Bavarska, Hamburg i grad Hannover trenutno pripremaju platne kartice za izbjeglice. S različitim funkcijama: u Hannoveru bi platna kartica trebala funkcionirati kao uobičajena gotovinska kartica. S druge strane, Bavarska planira platnu karticu s brojnim ograničenjima. S njome bi korisnici mogli podići samo “mali iznos” i samo tamo gdje žive.

Također postoji samo nekoliko primjera sustava platnih kartica na međunarodnoj razini. U Francuskoj izbjeglice dobivaju debitnu karticu s financijskom pomoći kojom mogu plaćati u trgovinama. Isplate novca nisu moguće. U Velikoj Britaniji priznate izbjeglice dobivaju debitnu karticu koja se tjedno nadopunjuje s oko 55 eura po osobi.