Očajnički se traži radna snaga- zbog nedostatka kvalificiranih radnika, to se trenutačno odnosi na mnoge industrije u Njemačkoj. Za zaposlenike su prilike na tržištu rada veće nego ikad prije. Često također mogu odabrati nekoliko ponuda i riskirati u pregovorima. Studija je ispitala što je važno onima kojima se nudi posao, piše Fenix-magazin.

U drugom kvartalu godine bilo je upražnjeno oko dva milijuna radnih mjesta. Posebno pogođeni sektori su ugostiteljstvo i turizam. Obje su industrije bile potpuno mirne tijekom pandemije korone. Veliki dijelovi radnika su se zbog napustili ta radna mjesta i nisu se vratili. Nedostatak kvalificiranih radnika jasno je vidljiv i u obrtništvu i u skrbi. Oni koji su u potrazi za poslom često mogu trenutno birati svoju poziciju.

Baš kao André Mechelhoff iz Osnabrücka. Električar je jasno primijetio kako su se vremena promijenila: “U prošlosti ste se morali međusobno boriti da biste dobili posao”, prisjeća se 28-godišnjak.

No, novi posao ovih dana nije morao daleko tražiti. Za njega su se praktički “otimali”, kako on to kaže. Mechelhoff je mogao birati između nekoliko ponuda, njegov trenutni šef ponudio mu je četverodnevni radni tjedan i dobru plaću.

“Osjećaj je oslobađajući” nakon što je zbog korone morao napustiti svoj stari posao. Mnogi će ljudi u ovom trenutku vjerojatno biti poput njega.

Kandidati i zaposlenici koji su već zaposleni trenutno su u dobroj startnoj poziciji zbog nedostatka na tržištu rada ako žele pregovarati o plaći ili drugim faktorima odlučivanja.

No, unatoč radnim i pregovaračkim mogućnostima koje se nude, nedostatak kvalificiranih radnika očito postaje sve veći teret za same zaposlenike. To je rezultat reprezentativne ankete koju je proveo Institut Respondi u ime portala za zapošljavanje “meinestadt.de” među pripadnicima neakademskih profesija. “meinestadt.de” je unaprijed ekskluzivno stavio na raspolaganje rezultate za Stern i RTL.

Sažetak izvršnog direktora “meinestadt.de” Marka Hoffmanna: “Mi smo u klasičnoj dilemi.” S jedne strane, objašnjava, postoje “velike mogućnosti za pronalazak novog posla”.

Istodobno, veliki nedostatak kvalificiranih radnika u tvrtkama znači da oni koji su već zaposleni moraju raditi sve više.

“Na kraju dana, ovo manje veže zaposlenike za tvrtku.” Rezultat: Zaposlenici koji su spremni emigrirati, a nedostatak kvalificiranih radnika se samo pogoršava. Začarani krug.

Brojke iz studije to potvrđuju: oko 64 posto ispitanih izjavilo je da osjeća nedostatak kvalificiranih radnika. Više od četvrtine kaže da radi prekovremeno, a otprilike trećina trenutno ima više posla.

Torsten Withake, voditelj regionalne uprave NRW Savezne agencije za zapošljavanje, potvrđuje da je tržište rada trenutačno vrlo prijateljsko prema zaposlenicima.

Za razliku od pandemije korone, školovani stručnjaci imaju vrlo dobre šanse za pronalazak posla. Što bolje kvalificirani, veće su šanse, kaže.

Postoje i regionalne razlike. “Ako ste instalater plina i vode u Münsterlandu, na primjer, onda sigurno možete birati svoje poslove”, navodi Withake kao primjer.

Osim stručnih zanimanja, posebna je potražnja i za kvalificiranim medicinskim sestrama, liječnicima i odgajateljima. Ono što je potrebno u konkurenciji za kadrove je određena motivacija poslodavaca da pristupe zaposlenicima, “možda da budu malo fleksibilniji nego što su bili. Često pitanje naknade također igra ulogu”, kaže Withake. Kao potrošač, morate biti spremni na činjenicu da će vrijednost (a time i cijena) za pojedine tražene usluge u budućnosti rasti.