U Njemačkoj se u sklopu reakcije na rat u Ukrajini razvila rasprava o mogućem ponovnom uvođenju opće vojne obveze.

"Opća vojna obveza ne bi samo bila ograničena na služenje u sklopu Bundeswehra, nego i u specijalnom sektoru i tehničkoj zaštiti", rekao je potpredsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Carsten Linnemann za dnevnik Hamburger Morgenpost od četvrtka.

On smatra da bi ponovno uvođenje vojnog roka "pojačalo izdrživost društva u izuzetno teškim trenucima".

Njegov stranački kolega i donedavni član predsjedništva CDU Johann Wadephul smatra da bi vojnu obvezu trebalo povezati s "financijskim povlasticama" poput određenog uračunavanja vremena provedenog na služenju vojne obveze u godine staža po ugledu na nekadašnju praksu da se vrijeme provedenom na vojnom roku računalo u staž, ali ne u punom obujmu.

"Bundeswehr mora opet biti pojačano uključen u društvo", smatra Wadephul.

Ponovnom uvođenju vojne obveze, koja je ukinuta 2011., protivi se ministrica obrane i političarka vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Christine Lambrecht, koja smatra kako ovog trenutka takva rasprava nikome ne koristi i da postoje pravne prepreke poput, primjerice, mijenjanja ustava.

I povjerenica Bundestaga za Bundeswehr Eva Hoegl je ocijenila kako rasprava o vojnoj obvezi u ovom trenutku "ne vodi ničemu".

General Eberhard Zorn, glavni inspektor Bundestaga, što odgovara položaju zapovjednika oružanih snaga, smatra da vojna obveza ne može odgovoriti na moderne obrambene izazove.

"Za borbu u kibernetičkom prostoru su vojni obveznici u potpunosti neprikladni. Nama su potrebni dobro obučeni, visoko specijalizirani pojedinci kako bi odgovorili na što širi spektar novih izazova", rekao je Zorn.

On je, osim toga, ukazao na to da odluku o ponovnom uvođenju vojne obveze nije moguće donijeti "na brzinu".

Protiv vojne obveze je i vladajuća Liberalno-demokratska stranka (FDP), koja smatra kako ovaj prijedlog nije u duhu vremena.

"Potpuno je nerazumljivo da demokršćani sada iz ladice izvlače ideju o vojnoj obvezi. Nakon dvije godine pandemijskih ograničenja posljednje što mladima treba je još jedno miješanje države u njihov život", rekla je ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger (FDP) ocijenivši da postoji dovoljan broj dobrovoljnih ročnika Bundeswehra.

Njemačka je nedavno najavila znatno povećanje vojnog proračuna i dodatna ulaganja u Bundeswehr.