Nove mjere koje je njemačka vlada predložila za rasterećenje građana zbog poskupljenja nisu dovoljne. Takav je stav skoro polovine učesnika jedne ankete, objavila je agencija dpa.

Treći vladin paket donosi premalo olakšica, reklo je za istraživanje za televiziju ZDF 49 posto ispitanika. S druge strane, oko trećine, 36 posto, navelo je da je zadovoljno, a pet posto čak da su mjere pretjerane.

Da su mjere nedovoljne za građane sa nižim primanjima kazalo je 68 posto anketiranih.

Zbog energetske krize 35 posto ljudi u Njemačkoj je zabrinuto, a 12 posto veoma zabrinuto. Dosadašnja i buduća poskupljenja i moguće nestašice nisu razlog za veliku brigu kod 39 posto građana, dok je 13 posto reklo da ne brine uopće.

Bojazni su najveće među pristalicama krajnje desne Alternative za Njemačku, dok su birači Zelenih, jedne od tri vladajuće stranke, najopušteniji.

Olakšice koje je vlada obećala su generalno dobre, navelo je 57 posto sudionika ankete koju je proveo institut YouGov. Sasvim drugačije misli 31 posto, dok se 12 posto nije izjasnilo.

Treći paket mjera vrijedi oko 65 milijardi eira, saopštila je vladajuća koalicija u nedjelju. U olakšice spadaju, na primjer, jednokratne isplate umirovljenicima i studentima i ograničenje cijena energenata za osnovne potrebe.

Vladajuće stranke predlažu i nove olakšice za javni prijevoz, posle privremenog uvođenja mjesečne karte od devet eura tijekom leta. Sada su za mjesečnu pretplatu između 49 i 69 eura pod uvjetom da u financiranju sudjeluju i pokrajine.