Njemačka carinska služba objavila je da su zaplijenili 4,5 tona kokaina u kontejneru koji je isporučen iz Urugvaja. Ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na skoro milijardu eura.

Carinski ured u Hamburgu priopćio je kako je droga zaplijenjena prije dva tjedna tijekom pregleda kontejnera koji je bio na putu iz Montevidea u belgijski Antwerpen.

Ovaj izvanredni uspjeh još jednom dokazuje kako se jake službe njemačke carine bore protiv kriminala. Svojom sofisticiranom analizom rizika, carinici su pronašli i  otvorili prave kontejnere i pronašli ilegalnu robu. Radilo se o kontroli velikog broja kontejnera koji svakodnevno prolaze kroz Luku Hamburg, naglašava državni tajnik zadužen za carinu u Federalnom ministarstvu financija Rolf Bösinger, prenosi Anadolija.

U papirologiji je pisalo da se radi o soji, ali carinici su kada su otvorili kontejner vidjeli crne torbe.

U njima su pronašli više od 4.200 paketa kokaina u 211 vreće. Istaknuto je kako se radi o najvećoj zaplijeni kokaina u Njemačkoj do sada.

Iz carinskog ureda su naglasili da je droga već uništena i to u strogoj tajnosti i pod opsežnim sigurnosnim mjerama opreza.

U 2017. godini oko 3,8 tona kokaina zaplijenjeno je putem tri pojedinačne akcije. Pod pretpostavkom da se vjerojatno vrlo čisti kokain proteže do tri puta više od količine za uličnu prodaju, 4,5 tone imaju vrijednost prodaje na ulicama od gotovo milijardu eura.