Njemačka je policija u utorak izvela simultane pretrese džamija i više od 200 stanova i ureda u deset saveznih država, a vlada je zabranila skupinu koju optužuje za regrutiranje boraca za Islamsku državu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Mreža za mobilizaciju

Glasnogovornica ministarstva opisala je salafističku organizaciju DWR "Istinska religija" kao mrežu za mobilizaciju za Islamsku državu, no dodala je kako nema dokaza da su njezini članovi planirali napade, piše Hina.

''Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere vjeruje da je ta organizacija prekršila njemački ustav poticanjem mržnje'', dodala je glasnogovornicu. Ministar će održati konferenciju za novinare kasnije tijekom dana.

Pretresi su izvedeni oko 6,30 sati u zapadnim njemačkim saveznim državama i u Berlinu, prenosi dpa.

Ministar zabranio rad

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere zabranio je u utorak rad radikalnoj islamskoj organizaciji "Istinska vjera", koja je u javnost poznata po akcijama dijeljenja besplatnih Kur'ana po njemačkim gradovima, ustvrdivši da je radikalizirala mlade i regrutirala ih za terorističku Islamsku državu.

"Ovo je jasna poruka da u našem društvu nema mjesta za radikalne i nasilne islamiste", rekao je savezni ministar unutarnjih poslova u utorak ujutro na vanrednoj konferenciji za novinare, koja je sazvana nakon što su provedene racije u uredima organizacije "Istinska vjera" koja propagira izuzetno ortodoksni oblik islama, salafizam, te simultani pretresi džamija i više od 200 stanova i ureda u deset saveznih država, prenosi Hina.